The impact of doing and reading research on professional autonomy of EFL teachers
Araştırma yapmanın ve araştırma makalesi okumanın İngilizce öğretmenlerinin mesleki özerkliği üzerine olan etkisi
  1. Tez No: 620278
  2. Yazar: MELİS CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Özerklik, Araştırma Meşguliyeti, Araştırma Yapma, Araştırma Okuma, Professional Autonomy, Research Engagement, Reading Research, Doing Research
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı araştırma meşguliyeti (araştırma yapma ve okuma) ile İngilizce öğretmenlerinin mesleki özerklikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmanın ikincil amacı ise İngilizce öğretmenlerinin mesleki özerklikleri ile mezuniyet seviyeleri arasındaki ilişkiyi araştırma yapma ve okuma durumlarına göre incelemektir. Araştırmacı İngilizce öğretmenlerinin mesleki özerkliklerini belirlemek için Okay (2018) tarafından geliştirilmiş olan Öğretmenlerin Özerklik Anketi'ni kullanmıştır. Bu doğrultuda, araştırmacı bu çalışma için betimleyici araştırma yöntemlerinden olan tarama modelini kullanmıştır (Creswell, 2014). Ayrıca katılımcıların belirlenmesinde tabakalı örnekleme yöntemi seçilmiştir. Bu çalışmada yer alan 224 katılımcıdan % 71,9'u kadın (n=161), % 28,1'i ise erkek katılımcılardan oluşmaktadır. Sonuçlar göstermiştir ki İngilizce öğretmenlerinin mesleki özerklik seviyeleri orta düzeydedir. Buna ek olarak, katılımcıların mesleki özerkliklerinin araştırma yapma, araştırma makalesi okuma, son üç yılda yürütülen araştırma sayısı değişkenlerine göre değişiklik gösterdiği bulunmuştur. Son olarak, katılımcıların mesleki özerklik seviyeleri bir ayda okunan toplam araştırma makalesi sayısına göre anlamlı olarak farklılık göstermemiştir. Ayrıca, hem araştırma yapan hem de okuyan, araştırma yapmayan ama okuyan, ne araştırma yapan ne de okuyan öğretmenlerin mesleki özerklik seviyeleri ile eğitim seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak, eğitim seviyelerinden bağımsız olarak, hem araştırma yapan hem de okuyan öğretmenlerin kişisel gelişim özerkliği en yüksek iken ne araştırma yapan ne de okuyan öğretmenlerin kişisel gelişim özerkliği en düşük seviyededir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the relationship between research engagement (doing research and reading research) and English as a Second Language (EFL) teachers' professional autonomy (TPA). The secondary aim of this study is to investigate the relationship between teachers' professional autonomy and their educational background in terms of their state of doing and reading research. In order to determine EFL teachers' professional autonomy levels, the researcher used a questionnaire called Teachers' Professional Autonomy Questionnaire (TEPAQ) developed by Okay (2018). Accordingly, the researcher adopted survey design among descriptive research methods (Creswell, 2014) for this study. The data was collected through a questionnaire (TEPAQ) and EFL teachers were the target population of the study. Stratified random sampling was benefitted in the selection of the participants. In total, 224 participants, 71.9 % of whom were females (n=161) and 28.1 % of whom were males (n=63) took part in the study. The results indicated that there was a significant difference in the participants' professional autonomy levels in terms of doing research, reading research and the number of research conducted in the last three years. Lastly, there was no significant difference in their professional autonomy levels in terms of the number of research read in a month. Moreover, no significant relation was found between professional autonomy levels of teachers who both do and read, do but not read, neither do or read research and their educational background. However, professional autonomy levels of teachers who both do and read research were the highest while professional autonomy levels of teachers who neither do nor read research were the lowest regardless of their educational backgrounds.