Eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik uygulamasında ders planı hazırlama ve uygulama durumları
The situations of faculty of education students in lesson planning and practice within the teaching practicum course
  1. Tez No: 620297
  2. Yazar: AYBÜKE MERVE DAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA MIZIKACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmenlik uygulaması dersi, ders planı hazırlama, öğretim stratejileri, öğretim yöntemleri, öğretim teknikleri, teaching practicum course, lesson planing, instructional strategies, instructional methods, instructional techniques
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitim fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerinin Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamındaki uygulamalarını öğrenci görüşleri açısından değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi 4. sınıfta öğrenim gören 156 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma nicel desenin kullanıldığı tarama modelindedir. Veri toplama araçları,“Öğretmenlik Uygulaması Dersi Ders Planlama ve Uygulama Durumları Ölçeği ve Anketi”araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik, Tek Yönlü ANOVA ve LSD testleri; nitel verilerin analizinde betimsel istatistik, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin Öğretmenlik Uygulaması dersinde öğretim süreci aşamalarını uygulama düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin Öğretmenlik Uygulaması dersinde öğretim süreci aşamalarını uygulama düzeyleri, ders anlatım sayısı ve uygulama öğretmeni tarafından izlenme sayısına göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin Öğretmenlik Uygulaması dersinde ders planlama aşamalarını uygulama düzeyleri, ders planı hazırlama sayısına göre farklılık göstermektedir. Öğrenciler, ders planı hazırlama aşamasında öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyini dikkate aldıklarını, plan hazırlamada yeterlik kazandıklarını ve uygulama öğretim üyesinin destek sağladığını belirtmiştir. Öğrenciler, ders planlarında en sık sunuş yoluyla öğretim stratejisini, anlatım yöntemini ve soru-cevap yöntemini tercih etmiştir. Öğrencilerin öğretim strateji, yöntem ve teknik seçimini etkileyen faktörler öğrenci özellikleri, dersin kazanımları ve konu ya da ders özellikleridir. Öğrenciler, ders planlarını uygulama aşamasında sınıf yönetiminde zorlandıklarını, planı uygulamaya tam aktarmaya dikkat ettiklerini ve öğrencilerin bireysel farklılıklarını fark ettiklerini belirtmiştir. Öğretmenlik Uygulaması dersi paydaşlarının izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin geliştirilmesi ve denetlenmesi hizmet öncesi öğretmen yetiştirmede önemli görülmektedir. Sonuç olarak, araştırma kapsamında elde edilen bulguların hizmet öncesi öğretmen eğitiminin öğretmen yeterliklerini destekleyecek şekilde tasarlanması ve Öğretmenlik Uygulaması dersinin önemine yönelik ilgili tüm paydaşlara farkındalık kazandırması açısından katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the implemantations of the fourth grade students of the Faculty of Education within the scope of Teaching Practicum course in terms of students' opinions. The sample group consisted of 156 students studying at the 4th grade at Ankara University Faculty of Educational Sciences. The research is in the survey model using quantitative pattern study. The data collection instruments,“Teacher Practicum Course Lesson Planning and Implemantation Situations Scale”and“Teacher Practicum Course Lesson Planning and Implemantation Situations Questionnaire”were developed by the researcher. In the analysis of quantitative data descriptive statistic, One-Way ANOVA and LSD tests were used; in the analysis of qualitative data descriptive statistic, descriptive analysis and content analysis methods were used. The findings of the study revealed that students' implemantation levels of stages of teaching process in Teaching Practicum course are high. The students' implemantation levels of stages of teaching process in Teaching Practicum course differ according to number of lecture and the number of views by the mentor teacher. The students' implemantation levels of stages of planning of lesson in Teaching Practicum course differ according to number of lesson plan. The students stated that they gained proficiency in preparing the plan within the stage of preparing of lesson plan, and that they took into account the readiness levels of the students and that the supervisor provided support. The students prefer the most frequently direct instruction, lecture and question-answer in their lesson plans. The factors influencing students' choice of teaching strategy, method and technique are student characteristics, course outcomes, and subject or course characteristics. The students stated that they had difficulty classroom management within the stage of implementation, and they were careful to transfer the plan to the implementation fully and realized the individual differences of the students. The development and supervision of Teaching Practicum course stakeholders'monitoring and evaluation activities are considered important in pre-service teacher education. In this sense, the findings obtained in the research are expected to contribute in terms of desinging pre-service teacher education to support teacher competencies and raising awareness among all stakeholders regarding the importance of Teaching Practicum course.