Siyah Şemsiyeli Ölüler
Dead With Black Umbrellas
- Tez No: 620302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARIK AYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Death, Revenge, Umbrella, Love
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tez çalışmasının ana hedefi aşk ve bağlılıktır. Çünkü; tarihin başlangıcından beri aşkın tanımı yapılmaya çalışılmış olsa da kişiden kişiye değişen bir duygu, bir tutku hali olduğu için; kesin bir anlatımı ya da“aşk nedir?”diye sorulduğunda çözüme ulaştıran net bir cevabı yoktur. İnsanlar hayatları boyunca aşkı tarif etmeye, tanımlamaya çalışırlar. Edebiyat ve sanat tarihinin başından beri de aşk; şiirlere, romanlara, senaryolara bitmeyen bir kaynak ve konu olmuştur. Cemal Süreyya, Balzamin adlı eserinde; aşkın hem çocuksu yönünü hem de bitmeyen bir arayış olduğunu aşağıdaki dizeleriyle anlatmaktadır. Psikanalitik kuramı üzerine çalışan Sigmund Freud;“Aşk yoktur, libido vardır”diyerek, aşkı cinsel içgüdünün bir türevi olarak tanımlamıştır. Jacques Lacan ise;“Aşk, sende olmayan bir şeyi onu talep etmeyen birine vermektir.”sözleriyle aşkı tanımlamaktadır. Aşk bugüne kadar birçok filmin ana konusu olmuştur. Aşk üzerine romanlar, şiirler yazılmış; aşk ile birlikte insanın yaşadığı tüm güzel duyguların yanında ayrılık, üzüntü ve keder duygularına da yer verilmiştir. Aşk söz konusu olunca elbette akla bağlılık gelmektedir. Tarih boyunca insanlar sevmiş, âşık olmuş, böylece aşkta bağlılık aramıştır. Bu kısa filmde de Sevinç, erkek arkadaşı Suat tarafından aldatılmıştır. Genç bir kadın olan Sevinç, büyük bir yanılgıyla tüm erkeklerin aynı olduğuna karar vermiştir. Bir erkeğin yaptığı haksızlığın öcünü tüm erkelerden çıkartmaya başlamıştır. Sevinç, erkeklere yaşattığı aşk ve ayrılık acısını, öldürme olarak nitelemektedir. Aslında çoğu zaman terk edilmek bir ön-ölümdür. Aşkta haksızlığa uğramak da zaten ön-ölümdür. Bu ön-ölüm, bu filmde siyah şemsiye metaforuyla anlatılmıştır. Aşk ve aldatma konusu insanlığın bir sorunudur, ancak bu filmde olay bireysel yaşantılara indirgenmiştir. Sevinç, çılgınca âşık olduğu Suat tarafından aldatılınca, bir aldatan aşk kasabı, intikam makinesi haline dönüşmüştür. Anahtar Kelimeler : Şemsiye, Ölüm, İntikam, Aşk
Özet (Çeviri)
The main goal of this thesis work is love and commitment. Because; love has been tried to be defined since the beginning of history. It is a feeling, a passion that varies from person to person. When has been asked“what is love?”, there is no clear answer or solution. People try to describe and define the consept of love throughout their lives. Since the beginning of literature and art history; love has been an endless source and subject for poems, novels and scenarios. Cemal Süreyya, in his work called Balzamin; he explains that love has a childish aspect and also is an endless search with the following lines. Sigmund Freud, who had worked on psychoanalytic theory, describes love as a derivative of sexual instinct by saying“There is no such thing as love, there is only libido”. Jacques Lacan also describes love with these words;“Love is giving something you don't have to someone who doesn't want it”. Humanity has been emphasizing this for many years. Novels and poems were written about love. Along with love, besides all the beautiful emotions that people experience, feelings of separation, sadnesd and sorrow are also examined. When it comes to love, of course loyalty comes to mind. Throughout history, people have loved, fallen in love, thus seeking loyalty in love. In this short film, Sevinç, a young woman, was deceived by her boyfriend, Suat. Sevinç decided with great error that all men are the same. She started to avenge the injustice of one man from all men. Sevinç describes the love and separation pain she gives men, as killing. In fact, being abandoned is often a pre-death. Being unfair in love is already pre-death. This pre-death is described in this movie with the black umbrella metaphor. The issue of love and deception is a problem of humanity, but in this movie the event is reduced to individual lives. When Sevinç was deceived by Suat, whom she was madly in love with, she turns into a deceptive love butcher, a revenge machine.