Ödemeler bilançosunda net hata ve noksan hesaplarındaki fonların analizi
Analysis of funds in net error and omissions accounts in balance of payments
- Tez No: 620310
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Net Hata ve Noksan, Korelasyon, Regresyon, Net Error and Omissions, Correlation, Regression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ödemeler Dengesi, bir ülkede bulunan yerleşikler tarafından belirli bir zaman aralığı boyunca gerçekleşen ekonomik işlemlerin bütününü kapsayan istatistiki rapordur. Kapsamı dolayısıyla ait olduğu ülkenin ekonomisi hakkında başka ülke yerleşiklerinin bilgi edinebileceği birincil kaynaklar arasında bulunmaktadır. Ödemeler Dengesi aynı zamanda bir muhasebe sistemi olmasından ötürü her zaman dengede olması beklenmektedir. Diğer bir ifade ile her zaman Cari İşlemler ve Sermaye Hesaplarının toplamının Finans Hesabına eşit olması beklenmektedir. Mevcut beklentiye karşın pratikte bu denklik her zaman sağlanamamaktadır. Çeşitli sebepler dolayısıyla beklenen miktarda meydana gelen farklar Net Hata ve Noksan (NHN) kalemini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, 2005-2018 yılları arasında, yıllık veriler kullanılarak içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu IMF tarafından yapılan sınıflandırma sonucunda“Gelişmiş”ve“Gelişmekte Olan”ülkeler olarak tanımlanmış bu iki gruptan, her biri için en büyük yirmi beş ekonomi belirlenmiş ve toplamda elli ülkeyi kapsayan bir analiz kümesi oluşturulmuştur. Analize konu olan ülkeler için NHN hesaplarında bulunan fonların hareketleri arasındaki korelasyonun varlığı, ilgili zaman aralığında gerçekleşmiş olan eğilimlerin, ileri tarihlerde gerçekleşme ihtimali bulunan miktarların ve ekonomik krizler ile arasındaki ilişkilerin varlığı incelenmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Balance of Payments is the statistical report covering the whole of economic transactions carried out by residents in a country for a certain period of time. Due to its scope, it is among the primary sources for the residents of other countries to obtain information about the economy of the country to which it belongs. Balance of Payments is also expected to be in balance at all times because it is an accounting system. In other words, it is expected that the total of Current Account and Capital Accounts will always be equal to the Finance Account. In spite of the current expectation, this equivalence cannot always be achieved in practice. Net errors and omissions account for the differences in the expected amount due to various reasons. In this study, including as a result of the classification made by the IMF Turkey it has also found“Advanced”and“Emerging”is defined as a group of countries benefited. Among the groups that found in Turkey to the twenty-five largest economies it is determined for each set and an analysis covering the 2005-2018 period, the total has been established in fifty countries. For the countries subject to analysis, the existence of the correlation between the movements of the funds in the Net Error and Omissions accounts, the trends realized in the relevant time period, the amounts that are likely to occur in the future, and the relations between the economic crises have been tried to be explained.