Maytrisimit eşdizim sözlüğü
Maytrisimit collacation dictionary
- Tez No: 620319
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİBE YAZICI ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eşdizimlilik, Maytrisimit, Uygur Türkçesi, Kavramlaştırma, Collacation, Uighur Turkish Language, Conceptualisation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Yapılan çalışmanın amacı“Maytrisimit”adlı Uygur edebiyatına ait edebî eserde bir araya gelerek anlamlı olan ve kullanım sıklıklarına göre artık birbirinden ayrılmaz yapılar hâline gelen sözcük gruplarını incelemek ve aralarındaki anlam ilişkilerini ortaya çıkarmaktır. Budist çevreye ait olan bu eseri incelemeye değer kılan şey henüz edebî dönemin başlangıç evresi olması ve dil zenginliği açısından önem arz etmesidir. Zira İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatına baktığımızda edebî metinler Uygur edebiyatında ortaya çıkmış, bundan önce bulunan birkaç eser ise siyasetname niteliğinden öteye geçememiştir. Dolayısıyla edebî olan bu eser dilbilimsel olarak yapılması planlanan çalışma için oldukça önemlidir. Eşdizim çalışması olarak ele alınacak eserin sözcükler arası anlam ilişkileri incelendiğinde dönemin eşdizim kullanım alanları ve eşdizimin kullanım sıklığı hakkında bilgi verecek, ileriki araştırmalar için de kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the relations of meanings between the phrases and to examine them which become a separable part of structures up to the frequency of occurence and this makes it meaningful by clustering together in this litterary study named Maytrisimit that belongs to Uighur literature. This literary works which basically belongs to Buddhist environment is very important to be examined in terms of it's language richress and it's begining of the literary period. The literary texts have a heady arised as looking at Turkish literature before Islam; however a few studies before this couldn't be able to exceed political treatise qualification. Therefore this literary piece of art is quite significant fort he linguistically planned studies. As the relations of lexical meanings; which would be handled as the collocation work, are examined, this will give information about the frequency of occurence of collocations and syntaxe usage areas of the period and it will be an effective resource for further researches.