Denial of justice: The case study of victims of gross human rights violations in Bosnia and Herzegovina
Adaletin inkârı: Bosna Hersek'te ağır insan hakları ihlallerinin mağdurlarına yönelik vaka çalışması
- Tez No: 620327
- Danışmanlar: Prof. Dr. HARUN TEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnkâr, İnsan Hakları, Evrensellik, Mağdurlar, Savaş Suçları, Tazminatlar, Srebrenica, Denial, Human Rights, Universality, Victims, War Crimes, Reparations, Srebrenica
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Tez, Sırp Cumhuriyeti devletinin Sırp olmayan bireylere yönelik insan hakları ihlallerinden ve adaletin inkârından sorumlu olup olmadığını incelemektedir. Bosna Hersek'te Sırp olmayanlara karşı yürütülen büyük çaplı suçlardan ve adaletin inkârından Sırp Cumhuriyeti devletinin etik ve yasal olarak önemli ölçüde sorumlu olduğu tespit edilmiştir. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sırp Cumhuriyeti devletinin Srebrenica'da gerçekleştirilen soykırımdan ve Prijedor'daki etnik temizlik kampanyasından sorumlu olduğuna dair şüphelere yer bırakmamıştır. Bununla birlikte taraf devletleri, Sırp olmayan bireylerin acılarının“Sırp Savunma - Kurtuluş Savaşı”ve“kitlesel su町eklinde yorumlayıcı inkârları yoluyla Prijedor'daki etnik temizliği ve Srebrenica soykırımı resmen inkâr etmektedir. Sonuç olarak, ciddi kitlesel suçların kamuoyu tarafından ve olgusal olarak kabulü ve insanlık onurunun geri kazanılmasını da içeren, hayatta kalan birçok kişinin tam tazminat insan hakları sistematik olarak ihlâl edilmektedir. Devlet memurları ve destekçileri tarafından mağdurların düzenli olarak aşağılanması, milliyetçi ahlaki görecelik veya etnik saflığın doğruluğu gibi toplu suçlara yönelik ahlaki sorumluluğun inkârı, mağdurların anma ve eşit insan muameleleri haklarını ortadan kaldırmaktır.“Büyük Sırbistan”ve“İslamofobi”nin milliyetçi ve ırksal ideolojik kalıntıları, tarafların kamu destekçileri ve ilişkileri içinde hâlâ mevcuttur. Deneysel araştırmalara dayanarak, geri iade dışında rehabilitasyon, memnuniyet, tazminat ve yeniden tekrarlamama hakları endişe verici bir şekilde dikkate alınmamaktadır. Yasal anlamda adaletin kesin olarak inkârı ayrımcı tazminat yasalarına; sahte yargı işlemlerine; maddi tazminatların, rehabilitasyon programlarının, anma ve kutlama etkinliklerinin yetersizliğine tanık olmaktadır. Tarihsel olarak, kitlesel suçların mağdurlarına yönelik adaletin inkârı, daha fazla kızgınlık ve çatışmaya yol açmaktadır. Mağdurların insan haklarına yeterli saygıya ve bu hakların korunmasına yönelik öneriler, esas olarak insan hakları eğitiminde ve hükümetler tarafından iyi tazminat politikalarının oluşturulması için mağdur merkezli bir yaklaşım ve uluslararası yasal ilkeler koyan Uluslararası İnsan Hakları Hukuku ve Uluslararası İnsancıl Hukuk'un Ciddi İhlallerinin Mağdurlarına Yönelik Tedavi ve Tazminat Haklarına İlişkin Temel İlkeler ve Kılavuzlar tarafından sağlanan normatif standartların bir uygulamasında bulunabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The dissertation attempts to examine issues of whether the entity governments of Republika Srpska are responsible for gross human rights violations and denial of justice to non-Serb persons. It finds that Republika Srpska governments are importantly ethically and legally responsible for the massive crimes and denial of justice conducted against non-Serbs in Bosnia and Herzegovina. The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia established beyond a reasonable doubt that Republika Srpska government is responsible for the ethnic cleansing campaign in Prijedor and Srebrenica genocide carried out against non-Serbs. However, the entity governments officially deny both the ethnic cleansing in Prijedor and Srebrenica genocide through interpretative denials of non-Serbs' human sufferings as“Serbian defensive-liberation war”and“mass crime”. Consequently, many survivors' human rights to full reparations, such as public and factual acknowledgement of serious mass crimes and recovering of human dignity are violated systematically. Denial of moral responsibility for the mass crimes by the governmental officials and supporters, such as regular humiliation of victims, nationalistic moral relativism or righteousness of ethnic purity negate the victims' rights to remembrance and equal human treatment. Nationalistic and racial ideological remnants of“Great Serbia”and“Islamophobia”are still present within public pillars and affairs of the entity which hinder adequate redress. Except for the restitution, rehabilitation, satisfaction, compensation and non-repetition are worryingly unaddressed based on empirical research. Denial of justice in a strictly legal sense witness about discriminatory reparation laws, sham judicial proceedings, inadequate material compensations, rehabilitation programs, memorialisation and commemoration events. Historically, denial of justice to victims of mass crimes leads to further resentments and conflicts. Recommendations about adequate respect and protection of the victims' human rights are to be found in human rights education and mainly within an application of normative standards provided by Basic Principles and Guidelines on the Right to a Remedy and Reparation for Victims of Gross Violations of International Human Rights Law and Serious Violations of International Humanitarian Law instrument which sets a victim-centred approach and international legal principles for creation of good redress politics by governments.