Polis Mecmuasının şekil ve muhteva bakımından analizi 1913-1928
The Police Journal analysis in terms of the format and content 1913 – 1928
- Tez No: 620338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Tarih, Journalism, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Polis, Mecmua, Saltanat, Cumhuriyet, Muhteva, Police, Journal, Reign, Republic, Content
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
1913-1928 yılları arasında yayımlanan polis mecmuasının sayıları incelendiğinde döneminin en güncel ve hayatın tam ortasında yer alan konuları işlediği görülecektir. Muhteva yönünden ilk sayıdan son sayıya çizgisini büyük oranda korumuş olan bu mecmua şekil ve süsleme açısından zaman zaman oldukça göze hoş gelen ancak uzunca bir süre oldukça sade bir şekilde yayımlanan bir süreli yayındır. Bu mecmua, dönemin önemli olaylarına polisin penceresinden tanıklık etmektedir. Polis mecmuası sayıları incelendikçe görülen en temel değişiklik teşkilatın Avrupa'daki emsallerinden etkilenerek kurumsal yeniliklere açık olmasıdır. Mecmuada Avrupai etkinin ziyadesiyle var olduğu ifade edilebilir. Uzunca bir süre Avrupalı mütehassısların kaleminden çıkan yazıların tercümeleri mecmuda yer alırken, bilhassa Cumhuriyetin ilanından sonra Avrupai etki daha çok muhtelif Avrupa devletlerinin polis teşkilatlanması ve kanunlarının tanıtımını esas almıştır. Zira hem kullanılan fotoğraflar hem de tercüme yazı dizileriyle bunu görmek mümkündür. Polis mecmuası, dünya savaşı ve akabinde istiklal harbi dönemlerinin ağır sorunlarına rağmen 15 yıl boyunca kesintisiz yayınlanmıştır. Yayım periyodu başlangıçta on beş günde bir iken bir süre sonra ayda bir, son olarak üç ayda bir olacak şeklinde değişmiştir. Mecmua, saltanattan cumhuriyete geçişin en muteber tanıklarından biridir ve en önemli sorunu sürekli dile getirilen maddi zorluklar olmuştur.
Özet (Çeviri)
When the issues of the police journal published between 1913-1928 are considered, it is observed that the current subjects at that time and the real life problems are discussed. This journal witnesses the historical events through the eyes of the police. With respect to content, this journal, which has largely maintained its characteristics from the first to the last issue, is quite pleasing to the eye from time to time in terms of format and embellishment, but is published artlessly for a long time. Despite the grave problems of World War I and The Turkish War of Independence, the police journal was published continually for 15 years. The publication period was changed from once every fifteen days to once a month and then once every three months. The journal is the one of the most esteemed witnesses of the transition from the reign to the republic, and its most important problem has been the constant financial difficulties.