Polis mecmuası (1913-1928)
Police journal (1913-1928)
- Tez No: 963438
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Cumhuriyet, polis, emniyet, mecmua, Ottoman, Republic, police, security, journal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
Bu çalışma, 1913–1928 yılları arasında yayımlanmış olan Polis Mecmuasını kurumsal olarak mercek altına alırken aynı zamanda mecmua üzerinden Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde Emniyet Teşkilatının örgütsel dönüşümünü, güvenlik ideolojisinin biçimlenişini ve devlet-toplum ilişkilerinin söylemsel surette yeniden inşasını tarihsel bir bakış açısıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Polis Mecmuası, hem teşkilat içi haberleşmeyi sağlayan bir yayın organı hem de dönemin siyasi, bürokratik ve toplumsal zihniyet yapısını yansıtan bir belge niteliği taşımaktadır. Bu yönüyle mecmua, tarih disiplini açısından hem kurum tarihi hem de zihniyet tarihi bağlamında incelenmeye elverişli, çok katmanlı bir birincil kaynak özelliği göstermektedir. Çalışma kapsamında, Polis Mecmuasının kuruluşu, yayın politikası, kadrosu, bütçesi, yazı türleri, tematik yoğunluğu ve görsel malzemeleri arşiv belgeleriyle birlikte değerlendirilmiş; böylece mecmuanın yalnızca içerik üretim süreci değil, aynı zamanda kurumsal işleyişi ve ideolojik konumlanışı da ortaya konmuştur. Çalışma süresince nitel içerik analizi, belge incelemesi ve dönemsel tematik dağılım yöntemleri birlikte kullanılmış; yıllara göre temaların seyri grafikler ve tablolar aracılığıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, Polis Mecmuasının sadece bir teşkilat yayını olmadığını, aynı zamanda modern devletin güvenlik aygıtını meşrulaştıran ve ideolojik temellerini güçlendiren bir araç olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır. Polisin yalnızca asayişten sorumlu bir yapı olarak değil, aynı zamanda ahlaki düzenin, toplumsal huzurun ve bireysel hakların koruyucusu olarak tanımlanması, devletin kendi meşruiyetini nasıl kurguladığını da gözler önüne sermektedir. Bu çalışma, Polis Mecmuası aracılığıyla Osmanlı-Türk modernleşmesinin güvenlik boyutuna odaklanmış; süreli yayınlar ve arşiv belgeleri üzerinden yürütülen -tarih, siyaset, iletişim, psikoloji, biçimbilim, edimbilim, göstergebilim başta olmak üzere- disiplinlerarası bir inceleme yoluyla hem kurumsal hafızaya hem de tarih yazımına katkı sağlayacak yeni bir perspektifi ortaya koymaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the institutional transformation of the Security Organization, the shaping of security ideology, and the discursive reconstruction of state-society relations during the transition from the Ottoman Empire to the Republic through a historical perspective, while institutionally examining the Police Journal published between 1913-1928. The Polis Mecmuası (Police Journal) serves both as a publication that facilitates internal communication within the organization and as a document reflecting the political, bureaucratic, and social mentality of the period. In this respect, the journal presents a multi-layered primary source suitable for examination in the context of both institutional history and history of mentality within the discipline of history. Within the scope of the study, the establishment, publication policy, staff, budget, types of writing, thematic intensity, and visual materials of the Polis Mecmuası were evaluated together with archival documents; thus, not only the content production process of the journal but also its institutional functioning and ideological positioning were revealed. Throughout the study, qualitative content analysis, document examination, and periodic thematic distribution methods were used together; the progression of themes over the years was evaluated through graphs and tables. The findings show that the Polis Mecmuası was not merely an organizational publication, but also functioned as a tool legitimizing the security apparatus of the modern state and strengthening its ideological foundations. The definition of the police not only as a structure responsible for public order but also as the protector of moral order, social peace, and individual rights reveals how the state constructs its own legitimacy. This study focused on the security dimension of Ottoman-Turkish modernization through the Polis Mecmuası; it attempted to present both institutional memory and a new perspective that will contribute to historiography through an interdisciplinary examination conducted on periodicals and archival documents.