Towards defining biology teacher educator competencies: A delphi study
Biyoloji öğretmen eğitimcilerinin yeterliklerinin tanımlanmasına doğru: Bir delphi çalışması
- Tez No: 620350
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KÜRŞAT ERBAŞ, DOÇ. DR. BÜLENT ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji öğretmen eğitimcisi, Biyoloji eğitimi, Yeterlik çerçevesi, Yeterlik, Delphi metodu, Biology teacher educators, Biology education, Competency framework, Competency, Delphi method
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Mevcut araştırmanın temel amacı; biyoloji öğretmen eğitimcilerinin sahip olmaları beklenen yeterlik ve yeterlik göstergelerini içeren bir yeterlik çerçevesinin sunulmasıdır. Delphi metodu, bir dizi anket kullanarak bir grup uzmanın görüş birliğine varmasını sağladığı için bu metot araştırmada ana metot olarak kullanılmıştır. Çalışmada Delphi metodunun sınırlılıklarının aşılması, güvenirlik ve geçerliğinin arttırılması amacıyla metoda çeşitli aşamalar eklenmiş ve metot zenginleştirilmiştir. Bu yönüyle çalışma aynı kişilerden sürekli geri bildirime dayalı olarak uygulanan klasik Delphi metodundan farklılaşmaktadır. Çalışmada Delphi metodu dört turdan oluşan bir yapıda kurgulanmıştır. Delphi 1. turun amacı biyoloji öğretmen eğitimcilerinin yeterlikleri ve yeterlik göstergelerine yönelik uzman görüşünün alınmasıdır. Bu nedenle, dört deneyimli biyoloji öğretmen eğitimcisinden ve öğretmen yeterlikleri konusunda uzman bir grup öğretmen eğitimcisinden veri toplanmıştır. Biyoloji öğretmen eğitimcilerinin yeterlikleri ve yeterlik göstergelerini içeren taslak yeterlik çerçevesi oluşturulmuştur. Delphi 2. ve 3. turlarda biyoloji öğretmen eğitimcilerinin, biyoloji eğitimi alanında lisansüstü düzeyde eğitim gören öğrencilerin ve biyoloji öğretmenlerinin ortaya konulan yeterlik çerçevesindeki yeterlikler ve yeterlik göstergelerine yönelik görüşleri alınmıştır. Fikir birliğine varılamamış maddelerle ilgili Delphi 4. turda, ilk tura katılan uzmanlarla görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda oluşan biyoloji öğretmen eğitimcisi yeterlik çerçevesi kapsamında Biyoloji Öğretimi, Biyoloji Öğretmeni Yetiştirme ve Geliştirme, Biyoloji Öğretmen Eğitimcisi Yetiştirme, Biyoloji Eğitimine yönelik Pozitif Tutum ve Değerler, Toplumda Biyoloji Eğitimini Destekleme olmak üzere 6 yeterlik alanı tanımlanmıştır. Araştırma sonunda belirtilen yeterlik alanları altında 29 yeterlik ve 178 yeterlik göstergesi tanımlanmıştır. Çalışma başta biyoloji öğretmen eğitimcilerinin mesleki gelişimleri olmak üzere, lisans ve lisansüstü düzeyde biyoloji öğretmenliği programlarının gelişimine yol gösterici bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to constitute competency framework of biology teacher educators by identifying needed competencies and competency indicators. Delphi method was preferred because this method enables to synthesize consensus of opinion of experts. There are some critics towards Delphi Method, to increase the validity and reliability of the study Delphi method was enriched by various additional stages under each Delphi Rounds. In this respect, the study differs from classical Delphi method. In the study, Delphi Method was applied in four main rounds. The aim of the Delphi 1st Round was to gather the opinions of experts on biology teacher educators' competencies. Therefore, data were gathered from 4 experienced biology teacher educators and a group of expert on teacher educators' competencies. In Delphi 2nd and 3rd Rounds biology teacher educators, biology education graduate students and biology teachers were participated to evaluate the need of identified competencies and competency indicators by biology teacher educators. In Delphi 4th Round the items which could not be reached consensus were asked to the participants in the Delphi 1st Round. At the end of the Delphi 4th Round, defined competency areas were Biology Education, Educating and Developing Biology Teachers, Educating Biology Teacher Educators, Positive Attitudes and Values for Biology Education, and Supporting Biology Education in Society. 29 competencies and 178 competence indicators were defined under the competency area. The study provides a framework for the professional development of biology teacher educators and development of biology education programs at undergraduate and graduate levels.