Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının 8. sınıf öğrencilerinde madde döngüleri ve çevre sorunları konusundaki başarılarına ve argümantasyon seviyelerine etkisi
The effect of argumentation based science learning approaches on 8th grade students' success at the subjects of cycles of matter and environmental problems and on their argumentation levels
  1. Tez No: 620351
  2. Yazar: MERVE KUTLUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımı, Fen Bilimleri Dersi, Madde Döngüleri, Akademik Başarı, Argümantasyon Seviyeleri, Argumentation Based Science Learning Approach, Sciences, Cycles of Matter, Academic Success, Argumentation Levels
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma; argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının 8. Sınıf öğrencilerinde madde döngüleri ve çevre sorunları konusundaki akademik başarılarına ve argümantasyon seviyelerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın amacına bağlı olarak uygulama 2018-2019 öğretim yılı 2. Döneminde öğrenimini Ankara ili Çankaya ilçesindeki Tevfik ileri ortaokulunda devam ettiren 8. Sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu olarak biri deney diğeri kontrol grubu olacak şekilde iki farklı sınıf seçilmiştir. Araştırma deney grubunda 36, kontrol grubunda 26 öğrenci olmak üzere toplam 62 öğrenci ile yürütülmüştür.Çalışmanın örneklemini 8. Sınıfta okuyanbu 62 öğrenci oluşturmaktadır. Madde döngüleri ve çevre sorunlarına ait ön bilgilerini ölçmek için çalışmaya katılan öğrencilerin tamamına ön test olarak, başarı testi ve argümantasyon seviye etkinlikleri uygulanmıştır. Ön test sonuçlarına göre deney ve kontrol grubunun homojen ve normal dağılım gösterip göstermediğini incelemek için one sample kolmogorov smirnov testi ile levene testi uygulanmıştır. Daha sonra araştırılması yapılan konu içerikleri deney grubunda argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımı ile işlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi ile işlenmiştir. Ön test olarak uygulanan başarı testi deney ve kontrol grubuna son test olarak tekrar uygulanmıştır. Ön test başarı testi ile son test başarı testinden elde edilen sonuçlara göre ilişkili örneklemler için t-testi analizi, SPSS(Statitical Package for Social Sciences) programı kullanılarak yapılmıştır. T-testi analizinin sonuçlarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup olmadığı konusunda yorum yapılmış ve iki farklı öğretim tekniği arasında gözlemlenen farklar ifade edilmiştir. Argümantasyon seviyelerindeki değişimi gözlemlemek için son testte oluşturulan argümanlara bakılarak nitel verilerin analizinde kullanılan frekans ve yüzde dağılımlarına yer verilmiştir. Çalışmanın nicel ve nitel analiz sonuçları incelendiğinde ATBÖ yaklaşımına dayalı konu anlatımının öğrencilerin akademik başarılarına, derse olan aktif katılımına, sınıf ortamında öğrencilerin tartışmaya dahil olmalarına,öğrencilerin birbirleri ile fikir alışverişinde bulunmasına ve argümantasyon seviyelerine olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study hereby, has been prepared to analyze the effect of argumentation based science learning approaches on 8th grade students' success at the subjects of cycles of matter and environmental problems and on their argumentation levels. In accordance with the aim of the study, the practice has been conducted on the 8th grade students who have been continuing their education in the second semester of the 2018-2019 educational year at Tevfik Ileri Middle School, located in Ankara, Çankaya. Two different classes have been chosen as the study group and each has been appointed as the experimental group and the the control group. The research has been done with a total of 62 students, 36 of which are experimental group and the remaining 26 are the control group. A test to evaluate their prior knowledge on the subjects of cycles of matter and environmental problems have been performed on the 62 8th grade students, who form the sample of the study. According to the preliminary test results, to inspect whether the experimental and the control groups have been homogeneously and normally distributed, one sample kolmogorov smiirnov and levene tests have been conducted on the students. Later, the subjects in question have been discussed using the argumentation based learning approaches in the experimental group, while using traditional learning technics in the control group. The achievement test, used as the preliminary test, has been performed on the students again as the final test. T-Test analysis has been carried out with the results of the preliminary achievement test and the final achievement test to determine the samples, using the SPSS(Statistical Package for Social Sciences) program. According to the T-test analysis results, comments have been made on whether there have been statistically meaningful differences, then the detected differences between the two teaching technics have been expressed. To determine the change in the students' argumentation levels, frequency and percentage distributions used in qualitative data have been included by assessing the arguments mounted on the final test. When the quantitative and qualitative data results of the research have been inspected, it has been concluded that ATBÖ approach has positively affected the students' academic success, their active participations in the class, their participation in debates, their exchange of views and their argumentation levels.