Üst çene ilerletme cerrahisi (Lefort-I) sonrasında konuşmanın akustik ve nazal değişimlerinin incelenmesi
The examination of the changes of the speech's acoustıc and nasal department after advancıng the upper jaw surgery
  1. Tez No: 620364
  2. Yazar: NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Kulak Burun ve Boğaz, Dentistry, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Lefort-1, ses analizi, vocal jitter, vocal shimmer, formant, Le Fort-1, voice analysis, vocal jitter, vocal shimmer, formant
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, maksiller ilerletme cerrahisi öncesi ve sonrası hastaların ses kalitelerinin etkilenmesini ve konuşmanın akustik ve nazal yapısı üzerindeki değişiklikleri değerlendirmektir. . Metod: Çalışmaya 26-40 yaş arası 10 birey (5 erkek, 5 bayan) katılmıştır. Çalışmada katılımcılara 2 saniye süre ile /a/, /e/, /i/ ünlüleri söyletilmiştir. Elektroglottografi (EGG) cihazı ile sessiz bir ortamda ameliyat öncesi alınan kayıtlar ameliyattan 6-9 hafta sonra tekrarlatılmıştır. Multi Dimensional Voice Programı (MDVP) ile yapılan ses analizi ile vokal shimmer, vokal jitter yüzdelikleri ile temel frekans (F0) ve harmonikleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Ameliyat öncesi ve 6-9 hafta sonrası yapılan ses analizleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir (p˃0.01). Çalışmaya katılan 2 hastada rezonans farklılıkları gözlenmiştir. Bir hastada ise kısa dönem rezonans farklılıkları gözlense de ameliyat öncesi seviyesine gerİ dönmüştür. Bir hastada belirgin, 3 hastada ise kısa süreli F0 değişimleri gözlenmiştir.. Bir hastada ameliyat öncesi ve sonrası hiçbir değişim gözlenmemiştir. Değişimler 3 ünlü sesin sadece birisinde gözlenmiştir. Sonuç: Le fort-1 ameliyatı ünlü ses kalitesini kalıcı olarak değiştirme potansiyeline sahip değildir. Elde edilen bulgulara göre hafif düzeyde bir etkilenme gözlense de sesler tekrar eski durumuna dönmektedir. Bu ameliyatın ses üzerine etkisinin olmadığı düşünülmüştür
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of maxillary advancement surgery (Le Fort-1) on acoustic structure of speech and voice quality. Methods: Ten volunteers (5 men, 5 women) between the ages 26 and 40 participated in this study. Preoperative records were taken in a quiet environment with an electroglottography (EGG), and were repeated during 6-9 weeks after the operation. Participants voiced /a/, /e/, /i/ vowels for two seconds. Percentage of vocal shimmer, vocal jitter, together with fundamental frequency (F0) and harmonics were analyzed with Multidimensional Voice Program® (MDVP). Result: There was no significant difference between preoperative and postoperative voice analyses (p˃0.01). Differences in resonance were observed in four patients. Although short-term differences in resonance were observed in a patient, he recovered back to the preoperative values. F0 changes were evident in one patient, and were short-termed in three patients. One patient showed no pre- and postop changes. Changes were observed only in one vowel among three. Conclusion: Le Fort-1 operation has no potential to change vowel voice quality permanently. According to our findings, despite the mild influences, voice recovers to the preoperative condition.