Grup II metabotropik glutamat reseptörlerinin farelerde uzaysal bellek üzerine etkisi
Effect on spatial learning and memory of Group II metabotropic receptors at mouse
  1. Tez No: 620402
  2. Yazar: BURCU GÜLVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HAKAN KARADAĞ, PROF. DR. AHMET ULUGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: glutamat, hipokampüs, LY 379268, LY 341495, uzaysal öğrenme, bellek, glutamate, hippocampus, LY 379268, LY 341495, spatial learning, memory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Hipokampal glutamatın uzaysal öğrenme ve bellekte önemli rol oynadığı bilinmektedir. Glutamatın iyonotropik reseptörleri üzerine yoğun çalışmalar yapıldığından, biz de araştırmamızda, Grup II metabotropik reseptörlerin uzaysal öğrenme ve bellek üzerine etkisinin olup olmadığını araştırmayı planladık. Fareler 7 gün süreyle günde 4 deneme ile Morris su labirentinde saklı platformu bulma konusunda eğitildikten sonra, 8. günde çıkarılan platformu arama çabaları kaydedildi. Grup II metabotropik reseptör agonisti LY 379268 ve antagonisti LY 341495 uygulaması, incelenen öğrenme ve bellek testlerinde herhangi bir değişikliğe neden olmadı. İmmunohistokimya analizi, fare hipokampüsünde CREB ve p-CREB aktivitelerinde gruplar arasında farklılık olmadığını göstermektedir. Sonuçlarımız, Grup II metabotropik reseptörlerin uyarılmasının veya inhibisyonunun uzaysal öğrenme ve bellek fonksiyonları üzerine etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hippocampal glutamate is known to play a pivotal role in spatial learning and memory. Since ionotropic glutamate receptors are intensely studied, we aimed to investigate whether Grup II metabotropic receptors affect spatial learning and memory. In Morris Water-Maze task, mice were given 4 trials per day for 7 consecutive days to locate a hidden platform. On the 8th day, the platform is removed and learning and memory functions of the animals were evaluated. Neither the Group II metabotropic receptor agonist, LY 379268, nor the antagonist, LY 341495, exerted any effect on evaluated acquisition and retention phase parameters. Western blotting analyses indicate that CREB ve p-CREB activities in mice hippocampus are similar in all groups. Our results show that activation or inhibition of Group II metabotropic receptors have no effect on spatial learning and memory functions.