Bazı limnebius (Coleoptera: Hydraenidae) tür çeşitliliğinin mitokondriyal cox alt ünite 1 geni hedeflenerek ortaya çıkarılması
Based on mitocondrial cox subunit 1 gene of some limnebius (Coleoptera: Hydraenidae)
  1. Tez No: 620401
  2. Yazar: SİBEL CİLLİ ÇEKMECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF.DR AHMET KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Hydraenidae, Limnebius Filogenetik Analiz, Hatay, Coleoptera, Hydraenidae, Limnebius Phylogenetic Analyses, Hatay
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada morfolojik özelliklerine bakılarak tanımlanan 9 su böceği türünün (Limnebius) Cytokrom C Oksidaz Alt Ünite 1 (COX) genini DNA dizilimleri moleküler çalışmalar sonucu elde edilmiştir. İncelenen örnekler, farklı bitki örtüsüne sahip ve farklı yüksekliklerde bulunan göl, bataklık, su birikintileri, gölet, vb. sucul habitatlardan 2000- 2013 yılları arasında yapılan arazi çalışmaları ile toplanmıştır. Örnekler tür teşhisi yapıldıktan sonra -20 °C'de soğutucuda petri kapları içerisinde saklanmıştır. Daha sonra COX 1 bölgesi evrensel primer kullanılarak PCR yoluyla çoğaltılmıştır. Çoğaltılan DNA bölgelerinin baz dizin analizleri yapılmıştır. Bu filogenetik analizler 3 farklı algoritma; maximum parsimony, maximum likelihood, Neighbor-joining programıyla değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucu Hydraenidlere ait alt türlerin parsimonik ağacı oluşturulmuştur. Bu çalışmada morfolojik yöntemlerle yapılan tür teşhisleri ile moleküler tür teşhisi karşılaştırılmış ve sağlıklı bir teşhis yapılırken her iki yöntemin kullanıldığında daha sağlıklı bir sonuca götüreceği kanaatine varılmıştır. 2019, 36 sayfa
Özet (Çeviri)
With this study, DNA sequences of Cytochrome C Oxydase Subunit I (COX I) gene were worked out bye molecular proceedings for morphologically identified nine Limnebius species (Coleoptera: Hydraenidae,). These species were collected during field work carried out in 2000 and 2013 at aquatic localities with various altitudes and vegatation. Samples collected were first identified species to their morphological features prious to be placed on plates in the freezer at the -20 oC. Afterwords, in order to determine their COX I section, DNA isolation was rendered with appropriate methods. PCR method was employed to increase the COX I section of the samples with the help of universal primers. Then basic sequence analysies were made for the increased with 3 different algorithms, namely maximum parsimony, maximum likelihood and Neighbor-joining programmes. Based on this assesment the parsimonic tree was to reveal the resemblance logic between species pertaining in Limnebius species. In the light of the findings from this study, it was established that phylogenetic analysies for these nine Limnebius species, which was not studied with moleculer data in our country, provided universally valid and more reliable information when compared with morphological data in identifying species. 2019, 36 Pages.