Yabancı çalışanların sahip oldukları kültürel zekalarının kültürel uyumuna etkisi
The effect of expatriates' cultural intelligence on their cross cultural adaptation
  1. Tez No: 620404
  2. Yazar: ARAL GÖKÇEN NOYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, kültürel farklılık, kültürel zeka, yabancı çalışan, kültürel uyum, Culture, cultural diversity, cultural intelligence, expatriate, cultural adaptation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Günümüzde, işletmeler değişik kültürlerden bir araya gelen insanların ortak buluşma noktalarıdır. Bu durum, farklı kültürlerden gelen kişilerin bir arada ve ortak bir amaç doğrultusunda çalışma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Çalışmalar kültürel zeka düzeyinin insanların farklı kültürlere uyumları üzerinde bir rol oynadığını göstermektedir. Bu çalışma, kültürel uyumun, işletmelerdeki yabancı çalışanlar açısından önemi nedeniyle, yabancı çalışanların kültürel zekalarının kültürel uyumundaki etkisi üzerine tasarlanmıştır. Araştırma aynı zamanda kültürel zeka ve kültürel uyum arasındaki ilişkiyi ve her iki konunun demografik ve çalışma hayatı ile ilişkisini de incelemektedir. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kültürel zeka düzeyini ölçmek için“Kültürel Zeka Ölçeği”, ikinci bölümünde ise kültürel uyumu ölçmek için“Sosyo-kültürel Uyum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, yabancı çalışanların demografik özellikleri, geldikleri kültür grupları ve işe yönelik özellikleri tanımlamaya yönelik bilgiler yer almıştır. Araştırma konusunun ülkemizdeki araştırmacılar tarafından kısmen son yıllarda ele alınan bir konu olması dolayı, araştırmanın gelecekte yabancı çalışanlar üzerinde yapılacak benzer araştırmalara yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, enterprises are a meeting point of people with different cultural backgrounds therefore it is important for expatriates from different countries to work together in harmony and a common aim. Studies have demonstrated that levels of cultural intelligence play a role in the adaptation of individuals to different cultures. Due to the importance of cultural adaptation for expatriates within organizations, this study aims to determine the effects of cultural intelligence on the expatriates' adaptation to local culture. The study also examines the relationship between cultural intelligence and cultural adaptation and the correlation of demographics and job features on both areas. The study is designed in three main sections. In the first section,“The Cultural Intelligence Scale”is used to measure levels of cultural intelligence. In the second section of the study,“The Socio-cultural Adaptation Scale”is used in order to measure cultural adaptation. The third section of the study is reserved for statements aiming to determine demographics, native culture group and job characteristics of expatriates. Since this subject has not long attracted the attention of researchers in our country, this study will lead the way to future studies on expatriates.