Varoluşsal öfke ölçeği geliştirme çalışması
Existential anger: a scale development study
- Tez No: 620407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Existential anger, existential anxiety, OWB, life project, meaning seeking
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada yer aldığı şekliyle varoluşsal öfke; bireylerin yaşamakta olduğu hayatın anlam-sızlığı ve hiçliği üzerine yürütülen düşünce süreçlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan, varoluş anksiyetesi ve varoluş krizi kavramları ile ilişkilendirebileceğimiz, insanın varoluşuna yönelik hissettiği saf ve katıksız öfke duygusu olarak tanımlanabilir. Çalışmanın amacı, bireylerde deneyimlendiği düşünülen varoluşa yönelik öfke duygusunu ölçmeye yönelik psikometrik bir ölçüm aracının geliştirilmesidir. Çalışma toplamda 18-67 yaş aralığında 342 kişilik bir örneklemle yapılmıştır. İlk olarak 92 kişilik örneklemle pilot çalışma yapılmış, daha sonra ise 250 kişilik bir örnekleme ulaşılarak, toplamda 10 maddeden oluşan 5'li Likert tipi Varoluşsal Öfke Ölçeğinin yanında, demografik bilgi formu, Kararlılık Ölçeği (KÖ) (Akın ve ark., 2011), Yaşam Projesi Ölçeği (OWBS) (Şimşek & Kocayörük, 2013) , Yaşam Amacı Ölçeği (PWB) (Ryff, 1993), Kısa Semptom Envanteri'nin depresyon alt ölçeği (KSE-DEP) (Derogatis, 1992) ve Beş Faktör Kişilik Envanteri (BF) (Costa & McCrae, 1992) uygulanmıştır. Ayrıca, ölçeğin güvenirliğini test etmek amacıyla 30 kişilik bir örnekleme test-tekrar test çalışması uygulanmıştır. Ölçeklerin yapı geçerliliğinin ortaya çıkarılması için Açımlayıcı faktör analizi (AFA), yapı geçerliliğini doğrulamak için Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğünün faktör analizi uygulanması için yeterli olup olmadığını test etmek için KMO ve Bartlett testleri uygulanmıştır. Ölçeğin genel güvenilirliği için Cronbach's Alpha katsayısı hesaplandığında güvenilirlik düzeyi a=.93 olarak belirlenmiş ve ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu ortaya konmuştur. Yapılan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizler sonucunda ölçeğin tek boyutlu bir yapı olduğu doğrulanmıştır. DFA sırasında ölçme modeli için uyum iyiliği değerleri ve düzeltme indeksleri gözden geçirildiğinde ölçekteki iki madde (2. ve 4.) birbirine benzer olduğu için yüksek oranda hata kovaryansına sahip olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle 2. ve 4. madde ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğin revize edilmiş hali toplamda 8 maddeden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen Varoluşsal Öfke Ölçeği'nin yapı geçerliğini test etmek amacıyla benzer ölçek geçerliği yapılmış ve ölçeğin benzer ölçeklerle ilişkisine bakılmıştır. Ölçekler arası ilişkileri saptamak için Pearson Kore-lasyon analizi kullanılmıştır. Korelasyon düzeyleri incelendiğinde Varoluşsal Öfke Ölçeği'nin, Yaşam Projesi Ölçeği'nin (OWBS) hiçlik ve pişmanlık alt boyutları, Kısa Semptom Envanteri Ölçeği Depresyon alt boyutu (KSE-DEP) ve Beş Faktör Kişilik Envanteri Ölçeği'nin (BF) nevrotiklik alt boyutu ile pozitif yönde anlamlı ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Varoluşsal Öfke Ölçeği'nin iki boyutlu Kararlılık Ölçeği'nin (KÖ) ilgide ve çabada ısrar alt boyutları, Yaşam Amaçları Ölçeği (PWB), Beş Faktör Kişilik Envanteri ölçeğinin (BF) dışadönüklük, uyumluluk, özdisiplin alt boyutları ve Yaşam Projesi Ölçeği'nin (PWB) etkinlik ve umut alt boyutları ile negatif yönde anlamlı ilişkiye sahip olduğu bulgulanmıştır. Varoluşsal Öfke Ölçeği'nin psikoloji ve psikoterapi alanında, özelikle öfke bozuklukları, madde bağımlılığı, anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların çalışılmasına katkı sağla-yabileceği amaçlanmıştır. Ayrıca ileride yapılması olası varoluşçu psikoloji temelli araştırmalara ve kişisel gelişimin varoluş ile ilgili boyutuna da ışık tutabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; existential anger is defined as a generated emotion and result of the cognitive process when individuals feel meaningless and nothingness about their life. It is also related to existential anxiety and existential crisis. Existential anger is a pure and undoped anger emotion experienced by individuals against their own existence. The purpose of this study is to develop a new psychometric measurement scale for individuals existential anger degree. ). In order to develop Existential Anger Scale, 10 items were determined and they were prepared as a five point, Likert type scale. 342 participants attended the study and they were chosen by random sampling method. The ages of participants were between 18- 67. First, a pilot study was organized with 92 participants to test reliability and validity of scale. In the second part of the study, Questionnaire of Demographic Characteristics, Existential Anger Scale, Persistence Scale Turkish Version (Akin et al., 2011), Ontological Well-being Scale (OWBS) (Şimşek & Kocayörük, 2013), Psychological Well-being Scale- Purpose in Life Subscale (PWB) (Ryff, 1993), Brief Symptom Inventory depression subscale (BSI-DEP) (Derogatis, 1992) and Big Five Personality Inventory (Costa & McCrae, 1992) were applied to 250 participant . Furthermore, to test the reliability of the scale, test- retest study was applied to 30 participants who were chosen by random sampling method. To show the construct validity of the scale, explanatory factor analysis and to confirm the construct validity of the scale, confirmatory factor analysis was used. To test whether the sample size was enough or not for the factor analysis, KMO and Bartlett tests were applied. Cronbach Alpha reliabilities of Existential Anger Scale is a=.93. According to the results of the explanatory and confirmatory factor analysis, the Existential Anger Scale had only one dimension. According to Goodness of Fit Indices, two items of the scale (2. and 4.) were very similar to each other and have high error covariance. Therefore two of these items were eliminated from the scale. So, the new version of the scale has 8 items. For the correlation analysis, Pearson correlation analysis method was used. According to the results of the study, it was found that there was a positive and significant relationship between Existential Anger Scale and depression subscale, purpose in life subscale, Ontological Well-being Scale nothingness and regret subscales and Big Five Inventory neuroticisim subscale. However, there was a negative but significant relationship between Existential Anger Scale and Persistance Scale, Ontological Well-being Scale Activation and hope subscales and Big Five Inventory Scale extraversion, conscientiousness, agreeableness subscales. This study's purpose is to contribute psychology and psychotherapy literature, especially for addiction, anxiety and depression disorders and personal growth in the context of existential psychologhy.