Hemşirelik eğitimi stresinin varoluşsal öfke, duyguları yönetme becerileri ve duygusal otantiiklik üzerine etkisi
The effect of nursing education stress on existential anger, emotion management skills, and emotional authenticity
- Tez No: 1014469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA HALLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: duyguları yönetme, hemşirelik eğitimi stresi, hemşirelik öğrencileri otantiklik, varoluşsal öfke, Duygu yönetimi, Hemşirelik eğitimi, Otantiklik, Stres, authenticity, emotion management, existential anger, nursing education stress, nursing students, Education-nursing, Stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinde hemşirelik eğitimi stresinin varoluşsal öfke, duyguları yönetme becerileri ve duygusal otantiklik üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma, kesitsel, tanımlayıcı ve ilişkisel türde yapılmıştır. Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 201 öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Hemşirelik Eğitimi Stresi Ölçeği, Varoluşsal Öfke Ölçeği, Duyguları Yönetme Becerileri Ölçeği ve Duygusal Otantiklik Ölçeği ile yüz yüze toplanmıştır. Veriler Jamovi 2.6.26 istatistik programı kullanılarak, parametrik ve parametrik olmayan testlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik eğitimi stresi genel, akademik stres ve uygulama stresi puan ortalaması sırayla (63.3±17.6; 31.6±8.97; 31.7±9.55), varoluşsal öfke 19.7±9.16, duyguları yönetme becerileri 92.4±14.2 ve duygusal otantiklik 68.9±12.2 belirlenmiştir. Hemşirelik eğitim stresi ile varoluşsal öfke arasında pozitif yönde çok zayıf düzeyde; duyguları yönetme becerileri, duygusal otantiklik arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. (p<0.05). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinde hemşirelik eğitimi stresi ortalamanın üzerinde, varoluşsal öfke düzeyleri düşük, duyguları yönetme becerileri yüksek ve duygusal otantiklik düzeyleri orta düzeyin üzerindedir. Hemşirelik eğitimi stresi varoluşsal öfke, duyguları yönetme becerileri ve duygusal otantikliği yüksek düzeyde olmasa da etkilemektedir. Hemşirelik eğitimi stresi arttıkça varoluşsal öfkenin arttığı, duyguları yönetme becerileri ve duygusal otantikliğin ise azaldığı belirlenmiştir. Bu sonuçların gelecek çalışmalar ve hemşirelik eğitimi için veri kaynağı olması, ayrıca farklı araştırma yöntemleri ile de irdelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effect of nursing education stress on existential anger, emotion management skills, and emotional authenticity among nursing students. Method: This cross-sectional, descriptive, and correlational study was conducted with 201 first-, second-, third-, and fourth-year students selected by stratified sampling from the Faculty of Nursing, Akdeniz University. Data were collected face-to-face using the Personal Information Form, Nursing Education Stress Scale, Existential Anger Scale, Emotion Management Skills Scale, and Emotional Authenticity Scale. The data were analyzed using Jamovi 2.6.26 with parametric and non-parametric tests. Results: In the study, the mean scores of nursing students for overall nursing education stress, academic stress, and clinical practice stress were determined as 63.3±17.6, 31.6±8.97, and 31.7±9.55, respectively. The mean scores for existential anger, emotion management skills, and emotional authenticity were 19.7±9.16, 92.4±14.2, and 68.9±12.2, respectively. A positive, very weak, and statistically significant relationship was found between nursing education stress and existential anger. In addition, negative, weak, and statistically significant relationships were found between nursing education stress and both emotion management skills and emotional authenticity (p<0.05). Conclusion: Nursing students' nursing education stress and emotional authenticity were above the moderate level, their existential anger was low, and their emotion management skills were high. Although not strong, nursing education stress was associated with existential anger, emotion management skills, and emotional authenticity. As nursing education stress increased, existential anger increased, whereas emotion management skills and emotional authenticity decreased. These findings are recommended to serve as a data source for future studies and nursing education; besides to be further examined using different research methods.