Fotomanipülasyon ve kreatif reklam ilişkisi
Photomanipulation and creative advertisement relations
- Tez No: 620741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET SÜREYYA KOÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Manipülasyon, İdealizm, Yaratıcılık, Reklam, Manipulation, Ideas, Creativity, Advertisement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
FOTOMANİPÜLASYON ve KREATİF REKLAM İLİŞKİSİ Fotomanipülasyon her şeyden önce fotoğraf temelli yeni bir sanatsal tasarım tekniğidir. Fotoğraf çekmekten daha çok bilgisayar ortamında el ve göz yordamıyla oluşturulduğundan grafik tasarıma daha yakın bir tekniği vardır. Bu açıdan kurumsal reklam ve tanıtım stratejilerine oldukça uygun ve üretilebilir bir yapıdadır. Kurumsallaşma olgusu, firmaların ürün ve hizmetlerini daha güzel ve daha ilgi çekici yollarla sunmalarına olanak sağlamıştır. Propaganda ve pazarlama stratejilerinin sevimli hale gelebilmesi imaj geliştirme çalışmalarıyla mümkündür. Bu da o marka ve ürüne özgü tasarımlar yapmaktan geçer. Bu tasarım sürecini en iyi şekilde yaratıcı reklam kavramı yürütebilmiştir. Çalışmada fotomanipülasyon olgusu ve yaratıcı reklam grafiği manipüle görsellerle tanımlanmış, çözümlenmiş ve etkisi örneklerle ortaya konmuştur. Kreatif reklam uygulamasını meydana getiren grafik elemanları tespit edilmiş ve kullanılması gerektiği gibi anlatılmıştır. Fotomanipülasyon kendi tanımı içerisinde belirginleştirilmiştir. Kreatif reklam olgusu üzerinden nasıl kurumsal bir imaj kazandığı açıklanmıştır. Ayrıca bu süreç içerisinde farklı psikolojik mekanizmaların varlığı hissedilmiştir ve açıklanmaya çalışılmıştır. Fotomanipülasyon çıktığı varoluş süreci içerisinde önce kendini bulmuş ve daha sonra yeni bir tasarım fikri için daha geniş bir platform olan kreatif reklam olgusuyla bütünleşmiştir. Bu çok özellikli yapı içerisinde (reklam tasarımı ve fotomanipülasyonun uyumlanması) ilişkilendirilmiş ve örneklenmiştir. Kreatif reklam tasarımı tanımlanmış ve bileşenleri açıklanmıştır. Kreatif reklam yaratıcı olduğu kadar karmaşık yapılı tasarım öğelerinden meydana gelmektedir. Bu nedenle çözümleme, analiz yapılarak ayrıştırılmış ve teknik yönden anlaşılmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise kaçınılmaz bir şekilde etkisi ortaya çıkmış olan kreatif reklam tasarımının etkili bir örneğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
PHOTOMANIPULATION AND CREATIVE ADVERTISEMENT RELATIONS Photo manipulation is an artistic design technique based on photography. It is more than taking a photograph and therefore its design is similar to graphic design created manually on the computer. In this sense, it is appropriate for corporate publicity and promotional strategies The concept of being a corporate has enabled companies offer their products and services in more attractive ways. It is only possible to make propaganda and marketing strategies more pleasing by image development studies. This rests upon designs unique to that brand. Creative advertisement concept can carry out this designing process in the best possible way. In this study photo manipulation phenomenon and creative advertisement graphics are introduced and analyzed with manipulated visuals and examples are given. Graphic elements constituting creative advertisement are determined and explained as required. Photo manipulation is focused on in its own meaning. How corporate image is achieved through creative advertisement is explained. In addition, the various psychological mechanisms in this process are tried to be explained. Photo manipulation has found itself in its existence process and afterwards it has integrated with creative advertisement concept which is a larger platform for innovative design ideas. It is associated with many structures (adaption of advertisement designing and photo manipulation) and examples are given. The design of creative advertisement is defined and its components are explained. Creative advertisement consists of both creative and complex design elements. Therefore, it is analyzed in a technical way to be understood. In the last chapter, effective examples of creative advertisement design, the effects of which appear inevitably.