Günümüz grafik tasarımında dijital manipülasyonun yeri ve öneminin incelenmesi
Examination of the place and importance of digital manipulation in today's graphic design
- Tez No: 766931
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: dijital, dijital manipülasyon, fotomontaj, dijital sanat, foto manipülasyon, dijital devrim, Photoshop, ikili sistem, bilgisayar grafikleri, binary, digital, digital manipulation, photomontage, digital art, photo manipulation, digital revolution, Photoshop, computer graphics, binary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
İnsanlık fotoğrafı keşfettiği ilk andan itibaren onun salt gerçekliğini yeterli bulmayarak kendi çıkar ve arzuları doğrultusunda değiştirip, manipüle etmeye başlamıştır. Bu nedenle karanlık odanın daha ilk yıllarında birçok fotoğraf manipülasyon yöntemleri ardı ardına keşfedilmiştir. 20. yüzyılın ortalarından itibaren dijital bilgisayarların ortaya çıkmasıyla, insanlar görüntü oluşturma ve onları manipüle etme konusunda yeni, çok daha güçlü araçlara sahip olmuştur. 1960'lı yıllarda bu yeni dijital araçlar sanatçıların merkezi alanı içine dahil olmuş, dijital sanatın ilk örnekleri Bell Labs gibi araştırma merkezlerinden dünyaya yayılmaya başlamıştır. Dijital sistemin insanlığın hayatına girmesi, analog sistemde ve geleneksel yollarla görüntü manipülasyonuna en azından 1980'lerin sonuna kadar sınırlı derecede etki edebilmiştir. Daha açık ifadeyle karanlık oda gibi geleneksel yollarla görüntü manipülasyonu ilk kişisel bilgisayarlar olan IBM 5150 ve Apple Macintosh piyasaya sürüldüğü zamana kadar görüntü manipülasyonunda etkili bir yöntem olarak kalmaya devam etmiştir. Görüntü manipülasyonu için en büyük kırılma 1990 yılında Photoshop programının yaygın şekilde piyasaya sürülmesiyle başlamıştır. Bu tarihten itibaren dijital ortam, görüntülerin manipülasyonunda en etkili yol olarak analog sistemin önüne geçmiştir. 1990'lı yıllar sahte fotoğraflarda patlamanın yaşandığı ve buna bağlı ilk davaların açıldığı yıllar olmuştur. 2000 yılının başından itibaren dijital süreç daha da hızlanarak tam dijitalleşmeye geçiş başlamıştır. Tam dijitalleşme, bilginin sınırsızca dünyanın her yerine anlık olarak ulaşmasına imkan tanıdığı gibi görsel sanatlarda iki yönlü etkileşimi de doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
From the first moment that humanity discovered photography, it did not find its pure reality sufficient and started to change and manipulate it in line with their own interests and desires. For this reason, many photo manipulation methods were discovered one after the other in the early years of the darkroom. With the advent of digital computers from the mid-20th century, humans had new, much more powerful tools for creating and manipulating images. In the 1960s, these new digital tools were included in the central area of artists, and the first examples of digital art began to spread to the world from research centers such as Bell Labs. The introduction of the digital system into the life of humanity limitedly affected the image manipulation in the analog system and traditional ways, at least until the end of the 1980s. More precisely, image manipulation through traditional means such as the dark room remained an effective method of image manipulation until the launch of the first personal computers, the IBM 5150 and Apple Macintosh. The biggest breakpoint for image manipulation started in 1990 with the widespread release of Photoshop. Since this date, digital media has overtaken the analog system as the most effective way of manipulating images. The 1990s were the years when there was an explosion in fake photos and the first related lawsuits were filed. Since the beginning of 2000, the digital process has accelerated and the transition to full digitalization has begun. Full digitalization not only allows information to reach all parts of the world instantly, but also has created two-way interaction in visual arts.