Kocaeli' de mülteci konut yerleşimleri için ekolojik bir yaşam ünitesi modeli
The ecological living unit model for refugee dwelling settlement in Kocaeli
  1. Tez No: 620425
  2. Yazar: MERVE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TIKANSAK KARADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Mülteci, Ekoloji, Ekolojik Yaşam Ünitesi, Ekolojik Yerleşim Yeri, Kocaeli, Refugee, Ecology, Ecologic Living Unit, Ecologic Settlement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüzde küresel ve bölgesel ölçekte fosil tabanlı yakıtların kullanımı ve yapılaşma faaliyetlerinin canlı yaşam alanlarının bozulmasına neden olan, tüm dünyada etkili iklimsel ve çevresel sonuçları bulunmaktadır. Bu nedenle yapıların bütün yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri azaltacak sürdürülebilir özelliklere sahip olması önemlidir. Suriye iç savaşı sonrası birçok mülteci Türkiye' ye sığınmıştır. Ani nüfus artışı, kaynak sıkıntısı gibi birçok çevresel sorunu da beraberinde getirmiştir. Acil durumlarda hızlı bir şekilde barınma ihtiyacının karşılanabilmesi, doğal kaynakların sınırlı oluşu sebebiyle çözüm olarak kendi enerjisini üretebilen ve kendine yetebilen ekolojik bir yerleşim yeri tasarlanması düşünülmüştür. Bu düşünce ile ekolojik yerleşim yeri oluşturmak amacıyla örnek ve literatür taraması yapılmış ve sürdürülebilir ekolojik yerleşim kriterleri belirlenmiştir. Çalışma yeri olarak, konumu ve istihdam sağlaması sebebiyle tercih edilen ve gün geçtikçe ikamet eden mülteci sayısı artan Kocaeli ili seçilmiştir. Ekolojik yerleşim kriterleri doğrultusunda Kocaeli' de yaşayan Suriyeli mültecilerin barınma sorunlarını ve çevre bilincini anlamak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen çevresel, iklimsel, sosyolojik veriler doğrultusunda ekolojik yaşam üniteleri tasarlanmıştır. Üniteler, ekolojik yerleşim için seçilmiş arsanın fiziki çevre koşullarına uygun olarak yerleştirilmiştir. Sonuç bölümünde, tasarlanan projenin uygulanabilirliği, ekonomik, sosyolojik ve ekolojik kriterler doğrultusunda değerlendirilmiş, olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmıştır. Bu çalışmada seçilen örnek alanda, çevresel verilere uygun enerji, su ve hammadde korunumu sağlayan, ekosistemi koruyan aynı zamanda kullanıcılar için iç mekanlarda yeterli konfor koşullarını sağlayan ekolojik bir yerleşim alanı oluşturmak amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmanın, acil durumlar dışında, dar gelirli kitleler için geçim kaynağı oluşturmak ve tarımı canlandırmak amacıyla ekolojik yerleşim projeleri için bir kaynak niteliği taşıması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the use of fossil-based fuels and structuring activities on a global and regional scale have effective climatic and environmental consequences all over the world, causing deterioration of living habitats. For this reason, it is important that structures have sustainable properties that reduce environmental impacts throughout the entire life cycle. After the civil war in Syria, many refugees to Turkey sought refuge. Sudden population growth, has brought with it many environmental problems such as resource shortage. In order to meet the need for shelter quickly in case of emergency, it is planned to design an ecological settlement that can generate its own energy and be self-sufficient as a solution due to the limited natural resources. With this in mind, in order to establish an ecological settlement, sample and literature surveys were conducted and sustainable ecological settlement criteria were determined. Kocaeli has been chosen as the preferred place of employment due to its location and employment, and the number of refugees residing day by day has increased. In order to understand the housing problems and environmental awareness of the Syrian refugees living in Kocaeli in accordance with ecological settlement criteria, a survey was conducted. Ecological living units have been designed in line with the obtained environmental, climatic and sociological data. The units are located in accordance with the physical environmental conditions of the land selected for ecological settlement. In the conclusion section, the feasibility, economic, sociological and ecological criteria of the designed project were evaluated and their positive and negative aspects were discussed. In this study, it is aimed to create an ecological settlement area that provides energy, water and raw material protection in accordance with environmental data, protects the ecosystem and provides adequate comfort conditions for the users in the selected sample area. The aim of this study is to provide a livelihood for ecological settlement projects in order to create livelihoods for livelihoods and revive agriculture except for emergencies.