Göç ve mültecı̇ sorunu: Toplumsal bı̇r hareketlı̇lı̇ğı̇n çerçeveleme analı̇zı̇ yöntemı̇yle ı̇ncelenmesı̇
Migration and refugee problem: Investigation of social mobility with frame analysis method
  1. Tez No: 466251
  2. Yazar: BERFİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Arap baharı, İç Savaş, Mülteci, Sığınmacı, Haber, Medya, Çerçeveleme, Syria, Arabian spring, Civil War, Refugee, Defector, News, Media, Framing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Medya haber sunumunda kullandığı dil ve anlatım teknikleri ile kamuoyunu etkilemekte ve halkın, nasıl düşünmesi gerektiği konusunda algı oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin incelenen haberlerde medya tarafından oluşturulan çatışma, göç ve mülteci kalıpları ile bölge halkının temsil biçimi araştırmanın temel konusunu destekleyici niteliktedir. Arap Baharı süreciyle başlayan olaylar Suriye'de iç savaşa neden olmuş ve bu iç savaş nedeniyle mülteci sorunu baş göstermiştir. Bu çalışmada çevre ülkelere sığınan bu mültecilerin gazetelerdeki temsil biçimleri incelenmiştir. Araştırma neticesinde göç ve mülteci konularının gazetelerde ne tür haberlerle yer bulduğu, nasıl sunulduğu ve nasıl temsil edildiği çerçevelerle ortaya konulmuştur. Bu bağlamda Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni, Şafak gazetelerinin 2010 -2016 yılları arasındaki baş sayfalarında konuya ilişkin haberleri çerçeveleme analizi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Media effects public opinion with language and expression techniques which uses during news presentation.Media do perception operation about how people need to think. In the inspected news that related this research,region people's mode of representation supports research main topic with conflicthe, immigration and refugee molds. Events,which starts with Arab spring period, coused civil war in Syria and refugee issue happened because of this civil war.In this research, refugee's form of representations, who take shelter in mearby countries, has been examinated. As a result of the research, some points established as what kind of news the immigration and refugee issues,how it is represented and presented. In this context, Cumhuriyet Hürriyet and Yeni Şafak newsletters, which has been written between 2010 and 2016, has been analysed with news which are exist in the main pages and related this topic.