Fazıl Hüsnü Dağlarca şiirinde lirizm
Lycirism in Fazıl Hüsnü Dağlarca's poem
- Tez No: 620463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fazıl Hüsnü Dağlarca, Şiir, Sanat Anlayışı, Lirizm, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Poem, Artistic Perspective, Lyricism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biridir. Dağlarca'nın şiirleri tematik yönden oldukça zengindir. Bu çalışmada, Dağlarca'nın şiirlerindeki lirik temalara değinildi. Bu lirik temalar: Aşk, yalnızlık, mutluluk, özlem, anı, kadın, çocuk, ölüm, ağıt, sevgi gibi kavramlarla sınırlandırıldı. Çok fazla eseri olduğu için ilk kitabı“ Havaya Çizilen Dünya”dan başlanarak yazdığı bütün kitaplar tarandı. Temalara uygun şiirler seçilip yorumlanmaya çalışıldı. İlk kitabı“Havaya Çizilen Dünya”da modernist ögelerle gelenekseli kendi sanat anlayışı doğrultusunda birleştirir ve yavaş yavaş kendi poetikasını oluşturur. Bu durum“Çocuk ve Allah”ta kendini imge arayışına bırakacaktır. Her dönemde kendini geliştiren Dağlarca hiçbir sanat akımına katılmaz. Kendi tarzı ve kimliğini sergiler. Dağlarca, hayatı boyunca yazmış, yüz otuza yakın eserle Türk edebiyat tarihinde belki de en üretken şair olarak yer edinmiştir. Dağlarca'nın şiirinin sayısı ne olursa olsun evrensel bir nitelik taşır. Dünü, bugünü ve yarını içerir.
Özet (Çeviri)
Fazıl Hüsnü Dağlarca is one of the most important poets pf Turkish literature in the Republican period. The poems of Dağlarca are rich in thematic aspects. İn this study, lyrical themes in Dağlarca's poems are limited to concepts such as love, loneliness, happiness, longing, memory, women, child, death, lament, love. Since he had so much work, all the books he wrote, starting from his first book,“Havaya Çizilen Dünya”were scanned. Poems suitable for themes, were selected and tried to be interpreted. In his first book,“Havaya Çizilen Dünya”, combines the modernist elements with the traditional ones in the direction of his own artistic perspective and gradually forms his own poeticks. This situation will leave itself in search of image in the book“Çocuk ve Allah”.Dağlaca. who develops himself in every period, does not participate in any art movement. He exhibits his own style and identity. Dağlarca has written throughout his life and has perhaps taken place as the most prolific poet in Turkish literature with nearly 130 works. Whatever the number of Dağlarca's poetry, it has a universal quatlity, and includes yesterday, today and tomorrow.