DOKAP ve GAP bölgesindeki KOBİ'lerin iş kurma eğilimleri ve iş yapma kültürleri
Business establishment trends and business culture of SMEs in the DOKAP and GAP regions
- Tez No: 620469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, kişilik özellikleri, girişimcilik potansiyeli, iş kurma eğilimi, iş yapma kültürü, SME, personality traits, entrepreneurial potential, business trend, business culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, sosyoekonomik ve sosyokültürel bakımdan az gelişmiş olan DOKAP ve GAP Bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ sahiplerinin/yöneticilerinin iş kurma eğilimleri ve iş yapma kültürleri ele alınmaktadır. İş kurma eğilimi“girişimcilik potansiyeli”kavramıyla, iş yapma kültürü“üretim ve teknoloji, girişimcilik ve iş kültürü, büyüme ve finans, satış ve pazarlama, ihracat, insan kaynakları, Ar-Ge ve inovasyon, sınai mülkiyet, destek ve teşvikler, hedef ve beklentiler”ve“ortaklık eğilimi”kavramlarıyla açıklanmıştır. Bu kavramlarla ilgili veriler, DOKAP ve GAP Bölgesinde faaliyet gösteren 177 KOBİ sahibine/yöneticisine sanal ortamda uygulanan anket aracılığıyla elde edilmiştir. Çalışmada ayrıca, DOKAP ve GAP Bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ sahiplerinin/yöneticilerinin kişilik özellikleri analiz edilerek“girişimcilik potansiyeli”ve“ortaklık kurma eğilimi”değerlendirilmiştir. Katılımcıların kişilik özellikleri“Beş Faktör Modeli”ile (dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk, duygusal denge, yeniliklere açık olma) analiz edilmiştir. Girişimcilik potansiyeli için farklı kaynaklardan elde edilen“girişimcilik eğilimi”,“kontrol”ve“başarı”faktörleri kullanılmış; ortaklık kurma eğilimi için“ortaklık güdüsü”,“kuralcılık”,“yenilik ve risk alabilme”faktörleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre dışa dönük, sorumluluk sahibi ve gelişime açık kişilik özelliğine sahip kişilerde girişimcilik potansiyelinin ve ortaklık eğiliminin yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca ortaklık eğilimine sahip kişilerde girişimcilik potansiyeli yüksektir. DOKAP ve GAP Bölgesinin kişilik özellikleri, girişimcilik potansiyeli ve ortaklık eğilimi orta düzeydedir. Katılımcıların az gelişmiş olan DOKAP ve GAP Bölgelerinde faaliyet gösterme nedenleri, yaşadıkları sorunlar, aldıkları riskler, hedef ve beklentileri çalışma kapsamında önemli görülen diğer konulardır. Bu iki bölgedeki KOBİ'lerin kurumsallaşma, markalaşma ve kapasite büyütme açısından kendilerini geliştirmeleri gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the business start-up tendencies and business culture of SME owners/managers in DOKAP and GAP Regions which are underdeveloped in socioeconomic and sociocultural aspects are investigated. The business start-up tendency with the concept of“entrepreneurial potential”, the business culture with the concept of“production and technology, entrepreneurship and business culture, growth and finance, sales and marketing, export, human resources, R&D and innovation, industrial property, support and incentives, targets and expectations”and“partnership tendency”. Data related to these concepts were obtained through a survey which was applied to 177 SME owners/managers operating in DOKAP and GAP Region in a virtual environment. In addition,“entrepreneurial potential”and“partnership tendency”were evaluated by analyzing the personality characteristics of SME owners/managers operating in DOKAP and GAP Regions. The personality traits of the participants were analyzed with“The Big Five Model”(extraversion, compliance, responsibility, emotional balance, openness to innovations). For entrepreneurship potential,“entrepreneurship tendency”,“control”and“success”factors obtained from different sources were used;“partnership motive”,“normality”,“innovation and risk-taking”factors were used for the tendency to form a partnership. According to the results of the analysis, it is seen that entrepreneurship potential and partnership tendency is high in people who are outward, responsible and open to development. In addition, entrepreneurship potential is high in people with partnership tendencies. DOKAP and GAP Region's personality traits, entrepreneurial potential and partnership tendency are moderate. The reasons for the activities of the participants in the underdeveloped DOKAP and GAP Regions, the problems they face, the risks they take, their targets and expectations are other important issues within the scope of the study. However, it is thought that SMEs in these two regions should improve themselves in terms of institutionalization, branding and capacity building.