Afiş tasarımında minimalizm olgusu
In the case of minimalism poster design
- Tez No: 620485
- Danışmanlar: PROF. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş, Sanat Akımları, Minimalizm, Poster, Art Movements, Minimalism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanoğlu, ilkel devirlerde görsel iletişimini sağlamak, düşüncelere ve kavramlara somut bir anlatım kazandırmak için ilk olarak çizgiyi kullanmıştır. Mesajını iletmek için kullandığı bu çizgiler, zamanla işaret ve sembollere dönüşerek grafik tasarım adı ile bugünkü düzeye ulaşmıştır. Bu tasarım dalının bir ürünü olan afiş, kitlelere plastik sanatlar yoluyla mesaj veren bir iletişim aracı olarak tanımlanmaktadır. Afiş sanatı, varlığını, tarih öncesi çağlardan günümüze farklı anlam ve biçimlerde sürdüren en eski sanat dallarından biri olarak kitlelerin duygu ve düşüncelerini direkt yansıtan bir iletişim aracı olmaya devam etmektedir. Bu tez çalışmamızda grafik tasarımın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan afişin tarihçesi ve afiş sanatına etki eden sanat akımları incelenerek afiş sanatının gelişimine değinilmiş, 1960'larda Amerika'da ortaya çıkmış bir sanat akımı olan ve bir fikri minimum sayıda renk, değer, biçim ve dokuya indirgeme yaparak vurgulayan minimalizmin; afiş sanatındaki etkileri araştırılmış, minimalizm ile gelen değişimin günümüz afiş sanatındaki etkileri incelenerek minimalist sanatçıların çalışmaları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human being has first used the“line”to make visual communication and to give concrete forms to the ideas and notions. The lines that were used for communication have evolved into signs and symbols, and reached to the current level with the name of graphic design.“Poster”, a product of this design branch, is defined as a mean of communication that conveys messages to masses through plastic arts. The poster art, being one of the oldest art branches which have existed in various forms from prehistorical era to today, remains to be an important communication tool reflecting feelings and thoughts of people. In this thesis, we touched on the development of the poster art as an inalienable part of graphic design by analyzing the history of poster and art movements having impact on it. We also examined the impact of minimalism that emerged in the US in 1960s as an art movement which emphasizes an idea by deducing it in minimum number of color, value and patterns; and analyzed works of minimalist artists through examining their impact on the current poster art.