Madde kullanım bozukluğu tanısı almış bireylerde bağımlılık şiddeti ile bağlanma biçimleri ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişki: Elazığ örneklemi
The relationship between severity of dependence, attachment styles and perceived social support in individuals with the diagnosis of substance–use disorder: In the case of Elazığ
  1. Tez No: 620589
  2. Yazar: FATMA BETÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Kullanım Bozukluğu, Bağlanma Biçimleri, Algılanan Sosyal Destek, Substance-use Disorder, Attachment Styles, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, Elazığ ili örnekleminde madde kullanım bozukluğu tanısıyla AMATEM servisine yatışı yapılmış erkek katılımcıların bağımlılık şiddetleri, algılanan sosyal destekleri ve bağlanma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Madde kullanım bozukluğu, uyuşturucu madde kullanımının Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 191'de suç olarak düzenlenmesi nedeniyle hem adli bilimlerin hem de psikiyatrinin ortak çalışma alanlarından biridir. Bu çalışma aydınlatılmış onam formunu imzalayarak araştırmaya katılmayı kabul eden adli ve klinik örneklem içerisinde yer alan 18-64 yaşları arasındaki (ort.=26,82; ss=8,33) 191 erkek hasta ile yapılmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, bağımlılık şiddetini ölçmek amacıyla Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Erişkin Bağlanma Biçimleri Ölçekleri (ERBÖ) uygulanmıştır. Veriler SPSS (Sosyal Bilimler için İstatistik Paket Programı) 21 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sosyo-demografik değişkenler için betimleyici istatistikler, ölçek toplam puan ortalamaları için farklı gruplar için t-Testi, Mann-Whitney U testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile Kruskal-Wallis H testleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda güvenli bağlanmaya sahip bireylerin bağımlılık şiddeti puan ortalamaları ile güvensiz bağlanan bireylerin puan ortalamaları arasından anlamlı fark bulunmuştur. Güvensiz bağlanma biçimine sahip bireylerin bağımlılık şiddeti puan ortalamaları güvenli bağlanma biçimine sahip bireylerden yüksek bulunmuştur. Güvenli ve güvensiz bağlanma biçimine sahip bireylerin ÇBASDÖ toplam puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Güvenli bağlanma biçimine sahip bireylerin algılanan sosyal destek puan ortalamalarının güvensiz bağlanma biçimine sahip bireylerin ortalamalarından yüksek olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between severity of dependence, perceived social support and attachment style in the sample including male participants who have been under treatment with the diagnosis of substance-use disorder at alcohol and substance addiction treatment center in Elazığ. As drug use is stated as a crime in accordance with the Turkish Panel Code article 191, substance-use disorder is one of the common fields of study for both forensic sciences and psychiatry. This research was carried out with a forensic and clinic sample of 191 male patients between the ages of 18 and 64 (ort.=26,82; ss=8,33) who accepted to participate in the research study by signing the informed consent form. Demographic information form prepared by the researcher, Addiction Profile Index (API), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) and The Adult Attachment Scale (AAS) were applied to participants. The data were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Statistics 21.0 Fix Pack. For socio-demographic variables, descriptive statistics, for scale total mean scores, T-test for different groups and also, Mann-Whitney U test, One-way Analysis of Variance (ANOVA), and Kruskal-Wallis H test have been performed. As a result of the research, a statistically significant difference has been found between severity of dependency mean scores of individuals with secure attachment style and with insecure attachment style. It has been found that those with insecure attachment style have higher severity of dependency mean scores than those with secure attachment style. A statistically significant difference has been detected between MSPSS total mean scores of individuals with secure attachment style and insecure attachment style. Perceived social support mean scores of individuals with secure attachment style were found to be higher than those with insecure attachment style.