Kent otellerinde lobi ve oda yenileme çalışmalarının nedenleri ve tasarım kriterlerine etkileri; Swissotel The Bosphorus, Richmond İstanbul, The Marmara Taksim ve Renaissance Polat İstanbul Hotel örnekleri
The reasons of lobby and room renovation works in urban hotels and their effects on design criteria; Swissotel The Bosphorus, Richmond İstanbul, The Marmara Taksim and Renaissance Polat İstanbul Hotel examples
  1. Tez No: 620590
  2. Yazar: CEM KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEVRİM IŞIKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Otellerinde Yenileme, Kent Otelleri, Turizmin Gelişimi, Turizmin Tarihçesi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tüketim, insanın doğasında var olan bir eylemdir. Küreselleşme ile tüketimin artması insanların yaşam biçimlerinin ve tercihlerinin de değişmesine sebep olmuştur. Kervansaraylar ve hanlarla başlayan konaklama mekanları küreselleşme ile otel kavramına evrilmiştir. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre gelişim göstermeye devam eden oteller, kervansaray ve hanlardaki gibi gecelik konaklama mekanları olmaktan çıkıp, küreselleşmenin başlattığı modernleşme süreci ile günümüz otelciliği seviyesine ulaşmıştır. Oteller zamanla artan ihtiyaçlar ile sadece konaklama turizmine hizmet eden mekanlar olmaktan çıkmış, kongre turizmi, kültür turizmi ve eğitim turizmi gibi yeni turizm çeşitleri için kullanılan, ekonomiye ve sosyal etkileşimlere ortam sağlayan bir pazar haline gelmiştir. Ortaya çıkan turizm çeşitleri ile bireylerin tercihleri değişmiş dinlenme tatili için kullandıkları oteller ihtiyaçlarını karşılamamaya başlamıştır. Bunların yerine şehir içerisinde ulaşımı kolay ve ihtiyaçlarına cevap veren kent otellerine yönelmeye başlanmıştır. Bu durum kent otellerinin önemini arttırmıştır. Önemi ve sayısı artan kent otelleri müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek ve daha fazla tercih edilebilir hale gelmek hedefiyle otel içindeki mekanlarda yenileme çalışmaları yapmaya başlamışlardır. Bu çalışmada kullanıcı istek ve beklentilerini karşılamaya yönelik kent otellerinin otel odaları ve lobi alanlarında iç mekan tasarımı ve teknik konularda gerçekleştirdikleri yenileme çalışmalarına ulaşılmak istenmektedir. İhtiyaçlara yönelik gerçekleşen bu değişimler doğrultusunda, kent otellerinde renovasyon gereksinimleri ve karar alma stratejilerinin incelenmesi, buna bağlı olarak otellere sağladığı avantajlar ve kullanıcı tercihi üzerindeki etkilerinin belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın kapsamında, belirlenen dört otelin yöneticileri ile nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Görüşme yapılacak dört otel olan Swissotel The Bosphorus, Richmond İstanbul, The Marmara Taksim ve Renaissance Polat İstanbul Hotel Otellerinin belirlenmesinde gerçekleştirdikleri renovasyon çalışmalarının yoğunluğu ve bulundukları bölgelerde yoğun talep görmeleri etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Consumption is an inherecnt action of man. The increase in consumption through globalization has led to changes in people's lifestyles and preferences. The accommodation spaces consisting of caravanserais and inns have evolved into the concept of hotel with globalization. As the hotels, caravanserais and inns continue to develop according to the needs of the user, it has lost its function as only overnight accommodation and has reached the level of present-day hotel management with the modernization initiated by globalization. Hotels are no longer the only venues for accommodation tourism due to their increasing needs, has become a market that provides the environment for social interactions and meets the needs of new tourism types such as congress tourism, cultural tourism and education tourism. With the emerging tourism types, the preferences of individuals have changed and the hotels they use for resting holidays have not started to meet their needs. Tourist have begun to turn to urban hotels in the city center, which are easy to reach and meet their needs. This increased the importance of the city hotels. They have begun to renovate the spaces in your hotel with the aim of providing better service and becoming more preferable for the city hotels with increasing and increasing importance. In this study, it is aimed to reach the renovation works carried out by the city hotels in the hotel rooms and lobby areas on interior design and technical issues in order to meet the demands and expectations of the users. The purpose of this study is to examine the renovation needs and decision making strategies of urban hotels in line with these changes in needs, and to determine the advantages they provide to hotels and their effects on user preferences. Within the scope of the research, semi-structured interviews are conducted with the managers of the four hotels identified from qualitative research techniques. The intensification of the renovations carried out in the determination of the four hotels Swissotel The Bosphorus, Richmond Istanbul, The Marmara Taksim and Renaissance Polat Istanbul Hotel, which were to be interviewed, and their high demand in their regions were effective. Keyword: Urban Hotels Renovation, Urban Hotels, Development of Tourism, History of Tourism