Self-etch mod universal adezivlerin dentine bağlanma dayanımına adezivin uygulama süresi ve hava basıncının etkisi
Effect of adhesive application time and air pressure on dentine bond strengthof self-etch mode universal adhesives
  1. Tez No: 620624
  2. Yazar: BUKET KARALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Basıncı, Makaslama Bağlanma Dayanımı, Universal adeziv, Uygulama Süresi, Air Pressure, Application Time, Shear Bond Strength, Universal Adhesive
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 3 farklı universal adezivin dentine bağlanma dayanımına aktif uygulama süresinin ve hava basıncının etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada 3 adet universal adeziv sistem kullanıldı: Scotchbond Universal (3M ESPE, St.Paul, MN, ABD), Clearfil Universal Bond Quick (Kuraray Noritake Dental Inc., Okayama, Japonya), One coat 7 Universal (Coltène Whaledent, Altstätten, İsviçre). 150 adet insan molar dişinin minesi uzaklaştırılarak düz dentin yüzeyleri elde edildi. Rastgele olacak şekilde kullanılan adezivlere ve hava basınçlarına (20 Psi, 40 Psi ve 60 Psi) göre gruplara ayrılan örnekler daha sonra farklı uygulama sürelerine göre (5 sn, 10 sn, 20 sn) alt gruplara ayrıldı (n=5). Her adeziv sistem için hava basıncı uygulanmayan bir grup da kontrol grubu olarak atandı (n=5). Kontrol gruplarında üretici firma talimatlarının önerdiği aktif uygulama süresi boyunca bağlayıcı ajan uygulandı. Adeziv uygulanmış dişlerin üzerine kompozit yerleştirildi (Voco Grandio Universal Nanohibrit kompozit, Cuxhaven, Almanya). Makaslama bağlanma kuvveti, universal bir test cihazı (Instron 3344, Instron Corp, Wilmington, ABD) kullanılarak ölçüldü. Kaydedilen veriler varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testleri ile analiz edildi (p0,05). 20 Psi basınç uygulandığında elde edilen bağlanma değerleri, 60 Psi basınçtan anlamlı derecede yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: Hava basınçlarının universal adeziv sistemlerin bağlanma dayanımı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Hafif şiddette (gentle) hava basıncı uygulaması dentinle iyi bir bağlantı oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of the active application time and air pressure on the bond strength of 3 different universal adhesives. Materials and Methods: Three universal adhesive systems were used in the study: Scotchbond Universal (3M ESPE, St. Paul, MN, USA), Clearfil Universal Bond Quick (Kuraray Noritake Dental Inc., Okayama, Japan), One coat 7 Universal (Coltène Whaledent, Altstätten, Switzerland). Flat dentin surfaces were obtained from 150 human molar teeth. The samples are randomly divided into groups according to the adhesives and the air pressures (20 Psi, 40 Psi and 60 Psi) and then subdivided into groups according to different application times (5 sec, 10 sec, 20 sec) (n=5). For each adhesive system, a group without air pressure was assigned as the control group (n=5). In the control groups, the bonding agent was applied during the active application time recommended by the manufacturer's instructions. A composite resin was placed on the adhesive-treated dentin surfaces (Voco Grandio Universal Nanohybrid composite, Cuxhaven, Germany). Shear bond strength was measured using a universal testing machine (Instron 3344, Instron Corp., Wilmington, USA). Data were analyzed by ANOVA and Tukey HSD tests (p0.05). Conclusion: Air pressures have a significant effect on the bond strength of universal adhesive systems. Applying gentle air pressure could create a good bond strength with dentine.