Kronik bel ağrısı olan kadınlarda klinik pilates etkinliği: Randomize kontrollü bir çalışma
Effectiveness of a clinical pilates program in women with chronic low back pain: A randomized control trial
- Tez No: 620625
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Klinik Pilates, Ağrı Şiddeti, Fiziksel Fonksiyon, Özür Düzeyi, Low Back Pain, Clinical Pilates, Pain Intensity, Physical Functioning, Disability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırmanın amacı kronik mekanik bel ağrısı (KMBA) teşhisi almış kadınlarda klinik pilates eğitiminin etkinliğini göstermektir. Araştırmaya 3 aydır devam eden KMBA (8 hafta önce teşhisi konmuş) şikayeti olan, yaşları 30 ile 45 arasında olan 40 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Pilates (n=20) ve ev egzersiz grubu (n=20) olarak randomize iki gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcılar 2 saatlik bel okulu eğitim programına katılmıştır. Programın başlangıcında ve 8 haftanın sonunda ağrı şiddeti, kas kuvveti, esneklik, gövde kas enduransı, pulmoner fonksiyon, günlük yaşam aktiviteleri, denge yeteneği ve özür düzeyi değerlendirilmiştir. Pilates programına dahil olan katılımcılar, deneyimli fizyoterapist gözetiminde 8 hafta süren (haftada 3 gün, 45 dakika) pilates eğitimi almışlardır. Ev egzersiz grubu ise fizyoterapist tarafında önerilen seçilmiş egzersiz programını haftada 3 gün olarak uygulamışlardır. Ev egzersiz grubu her hafta aranarak egzersiz yapmaya devam etmeleri konusunda teşvik edilmiştir. Pilates katılımcıları, ağrı şiddeti, esneklik, kas kuvveti ve özellikle gövde ekstansiyonu olmak üzere gövde enduransı, özür düzeyi ve denge yeteneği üzerine önemli gelişmeler görülmüştür(p≤0,05). Diğer yandan, pulmoner fonksiyonlar ve abdominal kas enduransı üzerine pilates programının ev egzersiz programına üstünlüğü bulunmamaktadır (p>0,05). 8 haftalık pilates programı, KMBA olan kadınların sağlık durumu üzerine olumlu etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to show the effects of clinical Pilates program in women with chronic non-specific low back pain (CNLBP). A total of 40 volunteer women aged 30-45 with CNLBP lasts three months (diagnosed eight weeks ago) included in this study. They were randomized to either a Pilates (n= 20) or a home exercise group (n= 20). Both group participated in a-2 hour back school education program. Data were collected on pain intensity, muscle strength, flexibility, trunk muscle endurance, pulmonary function, daily living activities, balance ability, and disability level prior to program initiation, and after the program termination (after eight weeks). Participants included in a Pilates program attended in a-8 week Pilates regime (3 times in a week, for 45 min.) supervised by an experienced physiotherapist. Home exercise group participants advised to do selected exercise program by a physiotherapist 3 times in a week. Participants in home exercise group were called to encourage in order to keep doing their exercise program every week of the program. The Pilates participants reported greater improvements on pain intensity, flexibility, muscle strength and trunk muscle endurance, especially in trunk extension, disability level, and balance ability (p≤ 0.05). However, the Pilates program had no superiority to home exercise program in terms of pulmonary functions and abdominal muscle endurance (p≥0.05) An 8-week Pilates program showed positive effects on health status in women with CNLBP.