Çeşitli gıdalarda kullanılan titanyum dioksit nanopartiküllerin tayini
Determination of titanium dioxide nanoparticules used in various foods
- Tez No: 620668
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞANA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum dioksit (TiO2), nanopartikül, gıda, ICP-OES, TEM, Titanium dioxide (TiO2), nanoparticles, food, ICP-OES, TEM
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Titanyum dioksit (TiO2), parlaklık, yüksek kırılma indisi, renk bozulmalarına karşı direnç, UV ışığı engelleme, antimikrobiyal aktivite gibi sahip olduğu üstün özelliklerden dolayı çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu kadar yoğun kullanım neticesinde havaya, suya, toprağa dolayısıyla çevreye yayılmakta ve insanlar TiO2 maruziyeti ile karşı karşıya kalmaktadır. Titanyum dioksit gıdalarda E171 kodu ile kullanılmaktadır. Günlük hayatta sıkça tüketilen gıdaların etiketlerinde E171 içerdiğine dair bilgi bulunsa da hiçbir üründe hangi oranda kullanıldığı yazmamaktadır. Bu nedenle, gıdaların TiO2 içeriklerinin belirlenmesi insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada, şekerli gıdalar, sakızlar, çikolatalar ve beyaz renkli gıdalar incelenmiştir. İncelenen gıdaların TiO2 seviyeleri indüktif eşleşmiş plazma- optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) aracılığıyla belirlenmiştir. Ortalama TiO2 konsantrasyonları 3.98 - 2407 mg kg-1 arasında bulunmuştur. Gıdalardaki TiO2 nanopartiküllerin boyutu geçirimli elektron mikroskobu (TEM) aracılığıyla belirlenmiştir. İncelenen gıdalardaki titanyum dioksit nanopartiküllerin boyutlarının 30 – 410 nm arasında değiştiği görülmüştür. 2020, 45 sayfa
Özet (Çeviri)
Titanium dioxide has unique physicochemical properties such as brightness, high refractive index, resistance to discoloration, ability to block UV light and antimicrobial activity; and these aspects increase its utilization in various fields. As a result of this intensive use, it spreads to air, water, soil, and TiO2 exposure occurs in humans. Titanium dioxide is used in foods with code E171. Food packaging contains information on the content of E171. However, used amounts do not write. Therefore, determination of TiO2 content of foods is extremely important for human health. In this study, confectionary foods, chewing gums, chocolates and white colored foods were investigated. TiO2 levels of investigated foods were determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES). The average titanium dioxide concentrations were found ranging from 3.98 to 2407 mg kg-1. The size of TiO2 particles in the foods samples was determined with transmission electron microscopy (TEM). Titanium dioxide nanoparticles in the studied foods were found to vary in size from 30 to 410 nm. 2020, 45 pages