İç denetimin etkinliğini etkileyen faktörler
Factors affecting the internal audit effectiveness
- Tez No: 620696
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: İç ve Dış Denetim Personeli, İç Denetimin Bağımsızlığı, İç Denetimin Etkinliği, Internal and External audit Staff, The independence of internal audit, the efficiency of the internal audit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İç denetim kavramının önemi, ortaya çıkan yolsuzluklar ve usulsüzlükler sonucunda gerek ülkemizde gerekse yurtdışında giderek artmakta ve iç denetime ilişkin geliştirilen yenilikler hem kamu hem de özel sektör tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çalışmada iç denetimin etkinliğini arttırdığı düşünülen bazı faktörlerin etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın amacı, iç ve dış denetim personelleri arasındaki ilişkiler, iç denetime üst yönetimin desteği ve iç denetimin bağımsızlığı gibi faktörlerin iç denetim etkinliği üzerindeki etkisini ortaya koyan bir modeli test etmektir. Modelin test edilebilmesi için literatürde güvenirliği yüksek ölçekler kullanılarak bir anket oluşturulmuş ve İstanbul içinde faaliyet gösteren iç denetimi bulunan ve dış denetim yaptırma zorunluluğuna sahip olan 81 firmaya uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinden elde edilen bulgular; iç denetimin etkinliğini dikkate alınan faktörlerden iç denetim bağımsızlığı ve iç denetime üst yönetim desteğinin anlamlı bir biçimde etkilediği, buna karşın iç ve dış denetçiler arasındaki ilişkiler değişkenin herhangi bir etkisinin olmadığı sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of the Notion of internal audit, as a result of emerging corruption and irregularities, is increasing both in our country and abroad and innovations which are developed about internal audit are followed by both public and private sector closely. In this study, some factors which help increase the efficiency of internal audit are examined. The purpose of working in this concept is testing a model including factors that affect the efficiency of internal audit like relationships between internal and external auditors, the support of senior management to internal audit and the independence of internal audit. For test, a survey is created using measures which are highly reliable and obligated to apply external audit. The results which are obtained analyzing collected data show that the independence of internal audit and the support of senior management to internal audit affect the efficiency of internal audit but the relationships between internal and external auditors don't.