Arıtma çamuru uygulamalarının Cupressus arizonica 'Glauca', Cupressus sempervirens ve Cupressus macrocarpa 'Lutea' üzerine etkileri
Effects of sewage sludge applications on cupressus arizonica 'Glauca', Cupressus sempervirens and Cupressus macrocarpa 'Lutea'
- Tez No: 620740
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YOKAŞ, DR. HÜLYA AKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma Çamuru, Cupressus sempervirens, Cupressus arizonica“Glauca”, Cupressus macrocarpa“Lutea”, Yeniden Kullanım
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde ciddiyetle ele alınması gereken konulardan biri olan artan miktarlarda ortaya çıkan arıtma çamurları ve bunların kısıtlı depolama sahaları, arıtma çamurlarının yeniden kullanımı ile doğaya kazandırılarak çevreye zarar vermeyecek şekilde geri dönüşümlerinin sağlanması gerekliliğini gündeme getirmiştir. Doğal çevrenin korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması atıkların çevre ile uyumlu bir şekilde bertarafının sağlanmasıyla mümkün hale gelmektedir. Atıkların yeni bir kirlilik faktörü oluşturmadan değerlendirilmesi ekosistemin işlevselliğinin temelini oluşturmaktadır. Araştırma, Muğla Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu'na ait açık alanda saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak Cupressus sempervirens (Adi Servi) türü, Cupressus arizonica“Glauca”(Mavi Servi) ve Cupressus macrocarpa“Lutea”(Limoni Servi) çeşitlerinin bir yaşlı fidanları kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 10 bitki olacak şekilde 4 farklı dozda arıtma çamurunun (% 0, % 25, % 50 ve % 75 atık su arıtma çamuru) bahçe toprağına karıştırılmasıyla oluşturulan yetiştirme ortamına bitkilerin dikimleri ile başlamıştır. Arıtma çamurunun servi çeşitlerinin yetiştirilmesindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla gövde çapı ve bitki boyu, bitki üst aksam yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, kök uzunluğu kriterleri ölçümleri yapılmıştır. Arıtma çamurunun gelişmeyi olumlu yönde etkilediği ve yetiştirme ortamı olarak kullanılabilirliğinin olduğu istatistikî değerlendirmelerle tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years sewage sludge quantity increases day by day and storage problem also increases. By this condition reuse of sewage sludge is getting importance. Protection of nature and sustainability in nature brings to research new methods for disposal of sewage sludge. Basic factor of the sustainability of ecosystem is the evoluation of waste material without causing a new pollution problem. This research was conducted in pots at the open fields of Ortaca Vocational School of Mugla University. One year old seedlings of Cupressus sempervirens, Cupressus arizonica“Glauca”and Cupressus macrocarpa“Lutea”was used as plant material. Pot experiment established as randomized parcel dizayn in three replicates and 10 plants in each replicate. 12 L. pots used for growing media. 4 different dozes of sewage sludge (%0, %25, %50 and %75 sewage sludge) mixed with garden soil and plants were planted to this growing media. Effects of sewage sludge on the growing of several Cypress species carried out by measuring body diameter (mm) and plant height (cm) monthly and root weight (g) and dry weight (g) and root length (cm) critaria measured at the end of the trial. It is carried out that sewage sludge effected growth positively and sewage sludge can be use as growth media according to the statistical results of the trial. KeyWords: Sewage Sludge, Cupressus sempervirens, Cupressus arizonica“Glauca”, Cupressus macrocarpa“Lutea”, Reuse