Investigation of cryptosporidium parvum in neonatal calves with diarrhea by using elisa and pcr in sulaimaniyah provine in Iraq
- Tez No: 620773
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium, sütten kesilme öncesi, Kuzey Irak, PCR, ELISA, Cryptosporidium, pre-weaning, Nourth of Iraq, PCR, ELISA
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ABDULQADER SA, Irak-Süleymaniye Bölgesinde Neonatal İshalli Buzağılarda Cryptosporidium parvum'un ELISA ve PCR Yöntemi ile Araştırılması. Y. Y. Ü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2016. C. parvum sütten kesilmemiş buzağılarda ishale sebep olan zoonoz potansiyeline sahip ve halk sağlığı açısından önemli protozoan bir parazittir. Bu çalışmanın amacı ELISA ve PCR teknikleri kullanılarak sütten kesilmemiş buzağılarda C. parvum enfeksiyonunun insidansını ortaya koymaktır. Ayrıca her iki tekniğin bir arada uygulandığı ilk çalışma olması nedeniyle de kayda değerdir. Ocak, Şubat ve Mart 2016 boyunca Kuzey Irak'ın Süleymaniye ilindeki beş farklı bölgede bulunan ishalli, sütten kesilmemiş buzağılardan (5 gün ile 3 aylık arasında) 80 adet dışkı örneği toplandı, ELISA ve PCR teknikleriyle incelendi. 80 örnekten sadece 12(15%) tanesi her iki yönteme göre pozitif olarak belirlenirken 2 örnek ise ELISA yöntemine göre negatif, PCR yöntemine göre ise pozitif olarak belirlendi. Son olarak, nested PCR ve direk ELISA yöntemlerinin sonucuna göre 14 (17.5%) pozitiflik saptandı.Saptanan beş pozitif örnek Cryptosporidium genotipini belirlemek amacıyla Genbankta yayınlanan genotip dizinleri ile kıyaslamak için seçildi. Sonuçlara göre sadece 2 örnek Cryptosporidium parvum (XurmalX1 ve ZarayanZ7) olarak identiye edilmiş iken, diğer 3 örnek (ZamahiH4, HalabjaM10 ve BamokH7) Cryptosporidium ryanae olarak identifiye edildi. Bu sonuçlar doğrultusunda Irak'ta ilk defa C.ryanae tespit edildi. Kriptosporidiosis'in prevalansı ile ilgili farklı faktörler de belirlendi. Kalp atım sayısı, solunum sayısı ve vücut sıcaklığı Cryptosporidium enfeksiyonuyla ilgili olarak istatistiksel olarak belirgin bulundu (p < 0.05). En yüksek enfeksiyon oranı 5–30 günlük buzağılarda %26.83 oranında tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABDULQADER SA, Investigation of Cryptosporıdıum Parvum in Neonatal Calves with Diarrhea by Using ELISA and PCR in Sulaımaniyah Province in Iraq. Y. Y. U, Institute of Health Science Department of Internal Medicine MSc Thesis, Van, 2016. C. parvum is recognized as a protozoan parasite that has public health significance, since it has been shown to have zoonotic potential and a cause of diarrhea in pre-weaned calves. The aim of this scientific work for detection of C. parvum infection in pre-weaned calves with diarrhea by using ELISA and PCR techniques. It is worthy to mention that this work is first time studied in this way in which both techniques are applied together. We collected 80 fecal samples of pre-weaning calves with diarrhea (5 days to 3 months of age) in 5 different locations around the Sulaimaniyah province in North of Iraq during January, February and March 2016 and examined by ELISA and PCR techniques. A total of 80 samples, only 12 (15%) of them are positive by both methods, whereas 2 samples regarded as negative by ELISA but positive by PCR methods. Finally, the nested PCR and direct ELISA showed a total of 14 (17.5%) positive. Five positive samples selected in different location for determining Cryptosporidium genotype in order to compare with published sequences in Genbank. It is showed that only 2 samples were Cryptosporidium parvum (XurmalX1 and ZarayanZ7), while the other 3 samples (ZamaqiH4, HalabjaM10 and BamokH7) were characterized as Cryptosporidium ryanae. It is the first time that recorded the Cryptosporidium ryanae in Iraq. Different factors were examined to be related with the prevalence of Cryptosporidiosis, there were statistically significant (p < 0.05) associations with heart rate, respiratory rate and body temperature to Cryptosporidium infection. The highest infection rate was 26.83% (11/41) in calves (5 – 30) days of age.