Geri Dön

Türk hukukunda avukatlık ortaklığı

Attorney partnership in Turkish law

  1. Tez No: 620925
  2. Yazar: ALİ ÇİTİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CAHİT GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avukat, Avukat Ortaklığı, Tip Ana Sözleşme, Tüzel Kişilik, Ticaret Şirketleri, Attorney At Law, Attorney Partnership, Master Standard Contract, Legal Personality, Commercial Associations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 165

Özet

Avrupa Birliği üyelik sürecinden dolayı, Türkiye'de gün geçtikçe önemi artan avukatlık ortaklığı konusundaki ihtiyacın karşılanması için, 2001 yılında Avukatlık Kanunu'nda köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerle birlikte, sui generis bir yeni ortaklık modeli getirilmiştir. Bu modele ilişkin olarak Kanun'da sadece genel hatlar düzenlenmiş, ayrıntılı düzenlemeler ise bir meslek kuruluşu olan Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanacak bir yönetmeliğe ve tip ana sözleşmeye bırakılmıştır. Böylece Kanun koyucu, konuyu düzenleme yetkisini Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna devretmiştir. Türkiye Barolar Birliği bu yetkiye istinaden, 25.11.2001 tarihinde Avukatlık Ortaklığı Yönetmeliği'ni hazırlamış, hemen ardından da avukatlık ortaklığı tip ana sözleşmesini, avukatların istifadesine sunmuştur. Avukatlık Ortaklığı, Avukatlık Kanununun 44. maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre avukatlık ortaklığı, aynı baroya kayıtlı birden çok avukatın bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişiliktir. Bu nedenle, avukatlık ortaklığının ortaklardan bağımsız bir kişiliği bulunmaktadır. Bir avukatlık ortaklığında ortaklar ve çalışan avukatlar, ortaklık ile ilgili her türlü işlem, eylem ve borçlardan dolayı birlikte müteselsilen ve sınırsız sorumludur. Yine belirtmek gerekir ki, ortaklığın konusu meslek çalışmasıdır ve bu konu ticari sayılmamaktadır. Çalışmanın Birinci Bölümü'nde, ortaklığın gerek kurulması ve gerekse modelinin belirlenmesinde önemli etkileri ve sonuçları olması itibariyle“Avukatlık Mesleğinin Nitelikleri ve Şartları”incelenmiştir. İkinci Bölüm'de“Avukatlık Ortaklığının Kuruluşu ve Ortakların Hukuki Durumu”ele alınmıştır. Üçüncü Bölüm'de ise“Avukatlık Ortaklığının İşleyişi, Ortaklıkta Değişiklikler ve Ortaklığın Sona Ermesi”değerlendirilmiştir.

Özet (Çeviri)

Due to the European Union membership process, to meet the needs about increasing day by day importance of attorney partnerships in Turkey that have been made essential amendment of Attorneys' Act in 2001. Together with these changes, a sui generis new partnership model has been introduced. As regulated in the Act for this model only in general terms, while detailed regulations which will be prepared by a professional organization Union of Turkish Bar Associations has been left with a regulations and master standard contract. Thus, the legislator has delegated authority to regulate the issue Union of Turkish Bar Associations Board of Directors. Union of Turkish Bar Associations pursuant to this authority drafted Attorney Partnership Regulations on 25.11.2001, immediately after the Attorney Partnership Master Standard Contract, has offered the benefit of lawyers. Attorney partnership is defined in Article 44 of the Attorneys' Act. Accordingly, the attorney partnership is legal personality which created by more than one lawyer registered to the same bar association to carry out their profession according to this Act. For this reason, attorney partnership has an independent of partners personality. Partners and associate attorney in a attorney partnership are severally and unlimitedly liable for all kinds of transactions, actions and debts related to partnership. It should also be noted that the subject of the partnership is the work of the profession and this issue is not considered commercial. In the first part of the study,“Attributes and Conditions of the Attorneyship Profession”was examined as a result of having significant effects and results in establishing the partnership and determining the model. In the second part,“Establishment of the Attorney Partnership and the Legal Status of the Partners”is discussed. In the third part,“The Operation of Attorney Partnership, Changes in the Partnership and Termination of the Partnership”ise was evaluated.

Benzer Tezler

  1. Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda avukatlık ortaklığı

    Lawyers partnership in the European Union and Turkish Law

    ÖMER LÜTFİ PEKER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    HukukSelçuk Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. ÖMER ULUKAPI

  2. Medeni usul hukukunda davaya vekalet ehliyeti

    Acting in the capacity of civil procedure law to the case

    HÜSEYİN YÜRÜK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    HukukDicle Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. REFİK KORKUSUZ

  3. Medeni Usûl Hukukunda davaya vekalet ehliyeti

    Paralegal qualification in the Law of Civil Procedure

    ZEHRA DEMİRCİ ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    HukukSelçuk Üniversitesi

    Özel Hukuk Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM ERCAN

  4. Avukatlık mesleki sorumluluk sigortası

    Başlık çevirisi yok

    SERHAL NUR MAHMUTOĞULLARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    HukukBaşkent Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MÜRSEL BAŞGÜL

  5. Medeni Usul Hukukunda davaya vekalet

    Attorneyship at law suit under civil procedure

    EDA KARATAŞ KAYHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    HukukAnkara Üniversitesi

    Özel Hukuk (Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku) Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. SÜHA TANRIVER