İtfaiye teşkilatlarında personel organizasyonuna genel bakış
Overview of the personnel organization in fire departments
- Tez No: 620924
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İtfaiye hizmeti, personel nitelikleri, Fire service, Urban Space, Governance, Scale, Standardization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yangın Güvenliği ve Yanma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Şehirlerin gelişmesi ve büyümesine paralel olarak ortaya çıkan yerel hizmetler, gün geçtikçe karmaşıklaşan, aktörlerini ve politikalarını çeşitlendiren bir yapıya bürünmektedir. Küreselleşme ve kapitalizmin her geçen gün kendini yeniden üretme süreçlerinin tanığı olunan kentlerimizde yerel hizmetlerin dönüşümünün ve bu dönüşümün yönünün nereye doğru evirildiğini tartışmak büyük bir önem taşımaktadır. Bu tanıklığın izleri, kentlilerin gündeliklerinin vazgeçilmez bir parçası olan çöp, ulaşım, kanalizasyon, acil yardım ve itfaiye hizmetlerinin sunuluş biçimlerinde yakalanabilir. Özellikle yaşamsal bir önem taşıyan itfaiye hizmetlerinin dönüşümünden yola çıkmak, yerel hizmet sunumundaki yönetişim meselesinin çok boyutlu tartışılmasına verimli bir zemin sunacaktır. Kent sakinleri için olmazsa olmaz bir hizmet alanı olan itfaiye hizmetinin işleyişine ilişkin çalışmalar oldukça kısır kalmaktadır. Bu çalışma ile gerek uluslararası gerek de ülkemizdeki itfaiye teşkilatları ele alınarak, itfaiye hizmeti tarihçesi ve personel nitelikleri, donanım ve eğitim hizmetleri açısından durum tespiti yapılmıştır. Söz konusu hizmetlerin ilerleyen süreçlerde iyileştirilmesi faaliyetlerine bir mihenk taşı olarak ortaya konması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Local services, which appear in parallel with the development and growth of cities, are becoming more and more complex and diversifying their actors and policies. It is of great importance to discuss the transformation of local services and where the direction of this transformation is changing in our cities, which are witnessed by the processes of globalization and capitalism's reproduction. The traces of this testimony can be caught in the way in which garbage, transportation, sewage, emergency aid and fire services are provided, which are an indispensable part of the daily life of the citizens. Setting out from the transformation of fire services, which are of vital importance, will provide an efficient ground for multi-dimensional discussion of the governance issue in local service delivery. Studies on the functioning of the fire service, which is an indispensable service area for the residents of the city, remain rather sterile. With this study, both the international and our country's fire brigades were handled and due diligence was made in terms of fire service history and personnel qualifications, equipment and training services. Improvement of the said services in the upcoming processes has been provided as a touchstone to its activities.