Aşırı iş yükünün, tükenmişlik, iş stresi ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi
The effect of work overload on personnel burnout, work stress and intention to quit
  1. Tez No: 620929
  2. Yazar: SÜLEYMAN CEM BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı iş yükü, iş stresi, tükenmişlik, işten ayrılma niyeti, Work overload, work stress, burnout, intention to quit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada aşırı iş yükü, tükenmişlik, stres ve işten ayrılma niyetininbankacılık sektörü çalışanları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca aşırı iş yükünün, işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde tükenmişlik ve stresin aracılık rolü araştırılmıştır. Bu maksatla, Osmaniye ve Adana ilindeki 516 banka çalışanından anket ile veri toplanmıştır. Verilerin analizinde, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış, değişkenler arası korelasyonlar tespit edilmiş ve yapısal eşitlik modeli ile modelin uyum iyiliği testleri ve regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda banka çalışanlarının maruz kaldığı aşırı iş yükünün çalışanlardaki iş stresini, tükenmişlik düzeylerini ve işten ayrılma niyetlerini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Yapılan aracılık analizi neticesinde ise aşırı iş yükünün işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde stresin ve tükenmişliğin aracılık rolü olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of work overload, burnout, work stress and intention to quit on employees in the banking sector was investigated. In addition, the mediating role of burnout and work stress in the effect of work overload on the intention to quit has been investigated. Survey data was collected from 516 bank employees in Osmaniye and Adana provinces. As a result of the analysis, it was determined that the work overload of the bank employees significantly affected the employees work stress, burnout levels and their intention to quit. As a result of the mediation analysis, it was found that work stress and burnout play a mediating role in the effect of work overload on the intention to quit.