A multiphase study on willingness to communicate in an English as a foreign language learning context
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenme ortamında iletişim istekliği üzerine çok aşamalı bir çalışma
  1. Tez No: 620930
  2. Yazar: ARZU KANAT MUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK BALAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iletişim istekliliği, kişilik özelliği olarak iletişim istekliliği, duruma bağlı iletişim istekliliği, iletişim istekliliğini oluşturan değişkenler, ölçek geliştirme, willingness to communicate, trait-like willingness to communicate, state willingness to communicate, underlying variables of willingness to communicate, scale development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 414
Özet
Bu tez Türkiye'deki İngilizce öğrenenlerin o dildeki iletişim istekliliklerini incelemektedir. Bu çalışma, ilk olarak, bir nitel veri toplama aracıyla, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen bireylerin İngilizce iletişim isteklilikleri ve bu istekliliklerini etkileyen değişkenler hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmaya çalışır. Bu veriler üzerinde uygulanan tematik analiz ise İngilizce öğrenenlerin ifadelerinin yansıması olan geçerli ve güvenilir bir veri toplama aracı geliştirilmesini sağlamıştır. Farklı üniversitelerdeki 933 İngilizce öğrenen bireyden veri toplamak için bu araç kullanılmıştır. Psikometri analizleri, İngilizce iletişim istekliliğinin sınıf içinde ve dışında farklı bileşenlere sahip olduğunu göstermiştir. Bu çok aşamalı tezin, ana aşamasında ise İngilizce iletişim istekliliği için daha net bir anlayış elde etmek için genel (makro) ve özel (mikro) bakış açısı benimsenmiştir. Makro bakış açısını yansıtmak için, çalışmaya yoğun İngilizce dersi alan bireyler katılmıştır. Sonuçlar, İngilizce öğrenenlerin her iki ortamda orta düzeyde iletişim istekliliğine sahip olduğunu ama sınıf içinde iletişim istekliliği seviyesinin sınıf dışı iletişim istekliliğinden daha yüksek olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, sınıf içi ve sınıf dışı İngilizce iletişim istekliliğinin farklı değişkenler tarafından tahmin edildiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca mikro bakış açısı, sadece sınıf içi İngilizce iletişim istekliliği üzerine eğilmiştir ve sınıf içinde İngilizce iletişim istekliliğinin gözlenebilen davranışlar ve gözlenemeyen niyetler olarak ortaya çıktığını göstermiştir. İngilizce öğrenen bireyler, bu dildeki sınıf içi iletişim istekliliklerini bireysel, bağlamsal ve duygusal değişkenlerin bir birleşimi olarak kabul ederler, ki bu durum da iletişim istekliliklerinde değişim olmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores the willingness to communicate in a foreign language (L2 WTC) of English language (EFL) learners in Turkey. It firstly attempts to elicit the EFL learners' perceptions of L2 WTC in order to identify the variables affecting L2 WTC through a qualitative data collection set. The thematic analysis of the data leads to the construction of a valid and reliable data collection tool based on the direct reflections of EFL learners. This tool is employed to collect data from 933 Turkish EFL learners in different universities. The psychometric analyses suggest that L2 WTC has different components inside and outside the classroom. Following this phase, a mixed methods research study adopting both macro and micro perspective is conducted in order to recruit a fuller understanding of L2 WTC. To represent the macro perspective, 636 Turkish EFL learners taking intensive EFL lessons participated in a quantitative study. The results indicate that Turkish EFL learners have a moderate level of L2 WTC in both settings; yet, their level of L2 WTC inside the classroom is significantly higher than outside the classroom. Additionally, L2 WTC in both settings is observed to be predicted by different underlying variables. Moreover, the micro perspective focuses only on L2 WTC inside the classroom and it suggests that L2 WTC emerges in the classroom both as observable behaviors and as unobservable intentions. The EFL learners posit that their L2 WTC is a combination of individual, contextual and affective variables, which leads to the fluctuations in their level.