Avrupa Birliği'nde elektronik fatura ve Türk hukukuna uygulanabilirliği
Electronic invocing in European Union and the applicability to the Turkish legal system
  1. Tez No: 621008
  2. Yazar: HATİCE OKTAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENKER GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Law, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, e-Fatura, elektronik fatura, Türk Hukuk Sistemi, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu, European Union, electronic invoicing, e-invoice, Turkish Legal System, Turkish Commercial Law, Tax Procedure Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tez çalışmasında, Avrupa Birliği'nde elektronik fatura uygulaması ve Türk Hukukuna uygulanabilirliği Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu temelinde incelenecektir. Ancak buna değinmeden evvel genel hatları ile e-Faturanın yenileşim ve teknik boyutlarına ilişkin açıklamalara yer verilecektir. Daha sonra ilgili Direktifler göz önüne alınarak sırasıyla AB'de elektronik faturalamanın yasal ve teknik yönleri tartışılacak, e-Faturalama önündeki engeller ve çözüm önerilerine dikkat çekilecektir. Son olarak Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunda fatura ve e-Faturaya ilişkin hükümler AB Direktiflerine uyumu yönünden incelenerek AB deneyimi ışığında değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis will attempt to analyse e-invoicing in EU and the applicability of e-invocing to the Turkish Legal System in particular on the basis of Turkish Commercial Law and Tax Procedure Law. Before examining e-invocing in EU, it will provide an outline on electronic invoicing regarding its innovative and technical aspects. Secondly, it discusses sequentially the legal and technical aspects of e-invoicing in Europe focusing on the related Directives. Then it draws attention to the fundamental barriers in e-invoicing and the solution proposals. Consequently it examines the invoicing and e-invoicing rules in Turkish Commercial Law and Tax Procedure Law regarding the consistency of the EU Directives and try to make an assessment about the applicability of e-invoicing in Turkish Legal System in the light of the EU experience.