Cisplatin indüklü böbrek hasarına karşı punicalaginin koruyucu etkisinin araştırılması
The investigation of protective effect of punicalagin on cisplatin-induced kidney damage
- Tez No: 621014
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cisplatin, Punicalagin, Böbrek hasarı, Koruyucu etki, Cisplatin, Punicalagin, Kidney damage, Protective effect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada cisplatin indüklü böbrek hasarına karşı punicalaginin koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada her grupta 8 adet fare olmak üzere 32 adet 8 haftalık BALB/c ırkı dişi/erkek fareler 4 gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol grubu olarak ayrıldı ve 3 gün boyunca salin solüsyonu intraperitoneal (i.p.) olarak verildi. Grup 2 deki farelere punicalagin 3 gün boyunca 15 mg/kg, i.p. olarak uygulandı. Grup 3'deki farelere tek doz cisplatin 20 mg/kg dozunda i.p. olarak uygulandı. Grup 4 deki farelere tek doz cisplatin (20 mg/kg dozunda i.p. ) ile punicalagin (15 mg/kg i.p. 3 gün süreyle s.i.d.) verildi. Çalışma sonunda deneklerden alınan serum örneklerinde üre, kreatinin, total oksidant ve total antioksidant status (TOS ve TAS) ve böbrek doku TAS ve TOS seviyeleri belirlendi. Ayrıca alınan böbrek örneklerinden histopatolojik olarak hemotoksilen-eosin boyama, immunohistokimyasal olarak Bcl-2, TNFα, NF-кB yönünden incelenerek böbreklerde oluşan değişiklikler değerlendirildi. Deney sonunda elde edilen serum örneklerinde cisplatin grubundaki üre seviyeleri kontrol ve punicalagin gruplarında elde edilen üre seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artış gösterdiği tespit edildi (p0.05). Cisplatin grubu serum ve böbrek doku TAS seviyeleri incelendiğinde kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde düşüş gösterirken, TOS seviyeleri anlamlı bir şekilde artış gösterdi (p0.05). Histopatolojik incelemede cisplatin grubunda şiddetli hiperemi, tubullerin lümenlerinde proteinli sıvı birikimleri ve glomeruluslarda sklerozis dikkati çekti. Punicalagin+cisplatin grubunda bulguların önemli ölçüde azaldığı görüldü. Böbreklerin Bcl-2 ekspresyonları incelendiğinde kontrol ve punicalagin gruplarında negatif reaksiyon gözlenirken cisplatin grubunda hem tubul epitellerinde hem de glomeruluslarda belirgin şekilde artmış immunoreaksiyon dikkati çekti. Punicalagin+cisplatin grubunda immun reaksiyonun cisplatin grubuna göre önemli ölçüde azaldığı gözlendi. Böbreklerde NF-кB ve TNF-α immunoreaksiyonu incelendiğinde kontrol ve punicalagin grubunda negatif ekspresyon gözlenirken ciplatin grubunda çok sayıda hücrede yoğun ekspresyon görüldü. Punicalagin+cisplatin grubunda ise cisplatin grubuna göre azalmış immunoreaksiyon görüldü. Sonuç olarak biyokimyasal ve histopatolojik bulgulara göre punicalalginin cisplatin indüklü böbrek hasarına ve oksidatif strese karşı koruyucu etki gösterdiği, punicalalginin cisplatin tedavisi sırasında koruyucu ve tedavi edici bir ajan olark kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the protective effect of punicalagin against cisplatin-induced renal injury. In this study, 32 BALB/c breed male/female mice (8 week old ) were divided into 4 groups. Group 1 served as control and received saline solution intraperitoneally (i.p.) for 3 days. Group 2 (punicalagin group) mice received punicalagin 15 mg/kg for 3 days, i.p. Group 3 (Cisplatin group) mice received a single dose of 20 mg/kg cisplatin i.p. Group 4 mice (punicalagin+cisplatin group) were given a single dose of cisplatin (20 mg/kg i.p.) and punicalagin (15 mg/kg i.p. s.i.d.) for 3 days. At the end of the study, serum urea, creatinine, total oxidant and total antioxidant status (TOS and TAS), renal tissue TAS and TOS levels were determined. In addition, hematoxylin-eosin staining was performed histopathologically and immunohistochemically Bcl-2, TNFα, NF-кB were evaluated for renal changes. At the end of the experiment, urea levels in the cisplatin group increased significantly compared to the control and punicalagin groups (p 0.05). Serum and renal tissue TAS levels of cisplatin group decreased significantly compared to control group, while TOS levels increased significantly (p 0.05). Histopathologic examination revealed severe hyperemia in cisplatin group, protein fluid accumulation in lumens of tubules and sclerosis in glomeruli. In the punicalagin+cisplatin group, these findings decreased significantly. When Bcl-2 expressions of kidneys were examined, negative reaction was observed in control and punicalagin groups, whereas significantly increased immunoreaction in both tubular epithelium and glomeruli in ciplatin group. In the punicalagin+cisplatin group, the immune reaction was significantly reduced compared to the cisplatin group. When NF-kB and TNF-α immunoreaction were examined in the kidneys, negative expression was observed in the control and punicalagin group, whereas intensive expression was observed in multiple cells and renal tubular epithelium in the ciplatin group, respectively. The immunoreactivity was decreased in the punicalagin + cisplatin group compared to the cisplatin group. As a result, according to biochemical and histopathological findings, it was concluded that punicalalgin has protective effect against cisplatin induced kidney damage and oxidative stres, and punicalalgin could be used as a protective and therapeutic agent during cisplatin treatment.