Türkiye'den ABD'ye göç sürecinde göçmen ağlarının rolü: Giresun Yağlıdereliler örneği
The role of immigration networks during the process from Turkey to the USA: Giresun Yağlıdere sample
  1. Tez No: 621015
  2. Yazar: EMİNE YALÇIN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT GELEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, uluslararası göç, sosyal sermaye, göçmen ağları, Amerika'da yaşayan Yağlıdereli Türkler, Immigration, transnational migration, social capital, migration networks, Yağlıdere Turks living in America
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Giresun'nun Yağlıdere İlçesinden göçmen ağları kanalıyla göç ederek, Amerika'nın New Jersey eyaletinde kendi sosyal sermayelerini oluşturan Yağlıdereli Türkler oluşturmaktadır. Sosyal ağlar yoluyla, Yağlıdere'den, New Jersey' e gerçekleşen göçler ve yaşanan süreçleri konu alan, nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışma; kuramsal ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal bölümünde; göç olgusu, uluslararası göç yaklaşımları ve Türkiye'den yurt dışına göç konusu ele alınmıştır. Uygulama kısmında ise; Yağlıdereli bireylerin göçe karar verme süreçleri, göç süreçleri ve göç sonrası süreçleri yapılan durum analizi ile ortaya konulmuştur. Bununla ilişkili olarak, Yağlıdereli Türklerin sosyo-ekonomik geçim durumları, eğitim durumları, ev sahibi toplumla ilişkileri, dil bilme düzeyleri, evlenme şekilleri, toplumsal konumları, Türkiye ile ilişkileri ve sivil toplum örgütlenme biçimleri, göçmen ağları ilişkileri üzerinden derinlemesine bir araştırma yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve katılımcı gözlemleri, bu çalışmanın temel veri toplama tekniklerini oluşturmaktadır. Veriler toplanırken kartopu örnekleme ve amaçlı örnekleme çeşidi olan ölçüt örnekleme tekniklerinden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA 2018 nitel analiz programına aktarılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; New Jersey eyaletinde ev sahibi toplumdan ayrışmış, topluluk düzeyinde oluşan Yağlıdereli sosyal sermaye oluşumudur. New Jersey'e göç eden Yağlıdereli Türklerin oluşturduğu sosyal sermayenin inşasında, göç süreci ve sonrasında aile, akrabalık ve arkadaşlık ilişkilerinin Yağlıderelilerin yaşamlarında çok etkili olduğu sonucuna varılmış ve sosyal ağların temel unsur olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the Turkish immigrants from Yağlıdere district of Turkey who migrated to the US's New Jersey through immigration networks and built up their own community and capital. My dissertation which focuses on the migration process of Yağlıdere Turks to New Jersey has benefited from qualitative research techniques and based on academic and field search phases. In the academic phase, the concept of immigration, international approaches to this concept and migration from Turkey to abroad subjects have been studied. And for the practical phase, the process of making a decision by the Yağlıdere person, and during and after procedure of immigration has been put under scope. In relation to these, social economical welfare, level of education, their relation with the host society (American) and home society (Turkish), level of local language (English), ways of marriage, social status and social networking styles have been deeply analyzed. Semi-structured interviews, participants' observations are forming the fundamental data acquisition methods. During data acquisition, I made use of snowball sampling and criterion sampling techniques. . The acquired information has been analyzed by MAXQDA 2018 qualitative analysis programme. According to the study results, Yağlıdere Turks from Turkey's Giresun city have ended up building their own social capital in an isolated way from the host society. Finally, it has been derived from all the study that family and relative relationships are playing a very important role in the lives of Yağlıdere Turks in building immigration networks which took them from Turkey to America.