Ankilozan spondilitli hastalarda nöropatik ağrı sıklığının hastalık aktivitesi ile korelasyonunun araştırılması
Investigation of neuropathic pain frequency and correlation with disease activity in patients with ankylosi̇ng spondylitis
- Tez No: 621045
- Danışmanlar: UZMAN YASEMİN PEKİN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, bel ağrısı, hastalık aktivitesi, nöropatik ağrı, Ankylosing Spondylitis, disease activity, low back pain, neuropathic pain
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Ankilozan spondilitte (AS) ağrı şiddeti ve sıklığı hastalık aktivasyonunu gösteren en önemli özelliklerden biridir. Yaptığımız çalışmada hastaların nöropatik ağrı sıklığının hastalık aktivasyonu ile ilişkisini açıklamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği Romatoloji polikliniğinde takip edilmekte olan Modifiye New-York kriterlerine göre AS tanısı almış takipli 67 hasta , mekanik bel ağrılı 67 hasta ve non-spesifik kas iskelet sistemi ağrısı olan 67 hasta olmak üzere toplam 201 dahil edildi. Nöropatik ağrı sıklığını değerlendirme amaçlı Pain Detect Nöropatik Ağrı Ölçeği (PainDetect) ve 4 Soru Nöropatik Ağrı Ölçeği (DN4) kullanıldı. Tüm hastalar, yaş, cinsiyet, boy, kilo, sigara, alkol kullanımı, medeni hal, iş durumu ve eğitim durumu yönünden sorgulandı. Ayrıca AS tanısı olan gruba, hastalık aktivitesi değerlendirme amaçlı Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) sedimentasyon (ESH), ASDAS CRP ve Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAİ) ölçekleri uygulandı. Bulgular: Nöropatik ağrı ile VAS ağrı skoru, kadın cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptadık. Çalışmamızda değerlendirdiğimiz yaş, boy, kilo, medeni durumu, iş durumu, eğitim durumu, pefiferik eklem tutulumu, kullandığı ilaç tipi, hastalık üsresi, tanı süresi, HLAB27 pozitifliği veya negatifliği ile nöropatik ağrı sıklığı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptamadık. Ayrıca AS hastalarında nöropatik ağrı ile ASDAS-ESH ve BASDAİ ile ölçtüğümüz hastalık aktivitesi arasında, BASMİ ile ölçtüğümüz hasta mobilitesi arasında anlamlı derecede ilişki olduğu sonucuna vardık. Sonuç: AS tanılı hastalarımızda mekanik bel ağrılı gruba göre nöropatik ağrı sıklığının daha yüksek olduğunu ve nöropatik ağrı olan AS tanılı hastalarda nöropatik ağrı olmayan hastalara göre hastalık aktivasyonunun daha yüksek olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Aim: Pain severity and frequency in patients with ankylosing spondylitis (AS) is one of the most important features showing disease activation. In our study, we aimed to explain the relationship between the frequency of neuropathic pain and disease activation. Materials and methods: A total of 201 patients were included in the study, 67 patients with mechanical low back pain, 67 patients with non-specific musculoskeletal pain and 67 patients who were diagnosed with AS according to the Modified New-York criteria being followed up in the Rheumatology outpatient clinic of our hospital, Physical Medicine and Rehabilitation Clinic. Pain Detect Neuropathic Pain Scale (Pain Detect) and 4 Question Neuropathic Pain Scale (DN4) were asked to evaluate the frequency. They were questioned in terms of age, gender, height, weight, smoking, alcohol consumption, marital status, job status and educational status. Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) ESH, ASDAS CRP and Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) scales were used to evaluate disease activity. Results: We found a statistically significant relationship between neuropathic pain and VAS pain score and female gender. We did not find a statistically significant relationship in terms of age, height, weight, marital status, job status, educational status, pefiferic joint involvement, type of drug used, disease base, duration of diagnosis, positivity or negativity of HLAB27, neuropathic pain frequency. In addition, we concluded that there is a significant relationship between neuropathic pain in AS patients and ASDAS-ESH and the disease activity we measured with BASDAI, between BASMI and the patient mobility we measured. Conclusion: We observed that the frequency of neuropathic pain was higher in our patients diagnosed with AS compared to the group with mechanical low back pain and disease activation was higher in patients diagnosed with AS with neuropathic pain compared to patients without neuropathic pain.