Alaca Höyük'te Hitit İmparatorluk Dönemi yerleşim modeli ve mimarisi
Settlement model and architecture of Alaca Höyük Hittite Empire Period
- Tez No: 621073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SAVRUM KORTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Alaca Höyük, Hitit İmparatorluk Dönemi, Mimari, Kent, Alaca Höyük, Hittite Empire Period, Architectural, City
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Alaca Höyük Hitit İmparatorluk Dönemi Yerleşim Modeli ve Mimarisi" adlı bu çalışmada Çorum İli Alaca İlçesi Alaca Höyük Köyü sınırları içerisinde yer alan Alaca Höyük'ün 2. yapı katı (Hitit İmparatorluk Dönemi) mimarisi incelenmiştir. Bu bağlamda eski yıllarda açığa çıkarılmış olan yapıların çizimleri revize edilmiş ve dijital ortamda (AutoCAD) çizimleri tekrar yapılmıştır. Yeni dönem kazılarında açığa çıkarılan yapıların çizimleri ile beraber değerlendirilip topografik haritada kent modeli oluşturulmuştur. Hitit İmparatorluk Dönemi'nde Alaca Höyük'te açığa çıkarılan yapılarda kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin temini araştırılmıştır. Mimaride kullanılan yapı öğeleri ve mimari yapım teknikleri ışığında dönemin yapıları tek tek değerlendirilmiştir. Yapılar değerlendirilirken; planı, kullanılan yapı malzemeleri, çıkan buluntu konteksi ve yapım teknikleri ışığında yapıların işlevi tespit edilmeye çalışılmıştır. Dönemin mimari yapıları Hitit çekirdek bölgesindeki merkezler ile karşılaştırılmıştır. Alaca Höyük kent dışı yapılarının özellikleri, işlevleri araştırılmış ve yapıların kent ile bağlantısı, diğer merkezler ile karşılaştırma yapılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Alaca Höyük'ün yerleşim olarak seçilmesinin nedenleri Coğrafi Bilgi Sistemleri ışığında; iklimsel yapısı, coğrafyası, jeolojik yapısı ve hidrojeolojisi gibi birçok faktör açısından araştırılmış, yerleşimin tercih edilme sebepleri tespit edilmiştir. Yazılı belgeler ışığında dönemin şehircilik anlayışı araştırılmıştır. Diğer merkezlerle karşılaştırmalar yapılarak Alaca Höyük kentinin özellikleri belirlenmiştir. Bütün bu çalışmalar sonucunda Alaca Höyük Hitit İmparatorluk Dönemi mimarisi ve kentin yerleşim planı hakkında edinilen bilgilerle sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which named“Settlement Model and Architecture of the Hittite Imperial Period of Alaca Höyük”the second structure level architecture of Alaca Höyük located in Alaca Höyük Village of Çorum Province in Alaca District was researched. In this connection, the drawings of the structures that were brought into open in the previous years were revised and the drawings ere re-made in digital environment (AutoCAD). The drawings were estimated together with the drawings of the stuctures which released during the excavations of the new session and the city model was created on topographic map. It was investigated that which materials used in the ruins and how these materials were obtained in Hittite Imperial Period in Alaca Höyük. Thanks to the architectures and architectural construction techniques used in architucture, the architectures of the period were estimated one by one. While the architectures were estimated, it was tried to determine that architectural materials, varietie of the findings and the materials that were used. Thanks to the plan, structure materials, context of the findings and construction techniques the function of the structures was tried to be determined. The architectural structures of the period were compared with the centers in the Hittite core region. Architectural characteristics and funtional features of uptown of Alaca Höyük have been tried to be determined with the comparison to the after centers. That Alaca Höyük has been chosen as a settlement the reasons why Alaca Höyük has been chosen as a settlement, according to the Geographical İnformation Systems; climatic features, geography, geological features, hydrogeology and many other factors, it was estimated with those features. Thanks to the written papers, the city planing of that term was researched. The features of Alaca Höyük was determined by being a compared with other centers. As a result of all these studies. It was reached a result with the information of Alaca Höyük Hittite Imperial Period architecture and planing of the city.