Sigortacılık sektöründe yer alan şirketlerin kurumsal yönetim yapılarının finansal performanslarına etkisi: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
The impact of the corporate governance structures of the companies in the insurance sector on financial performance: An aplication on the Stock Market Istanbul
- Tez No: 621078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Finansal Performans, BIST Sigorta Şirketleri, Corporate Governance, Financial Performance, BIST Insurance Companies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kurumsal yönetim, şirketlerin sorumlu ve hesap verebilir bir yönetim ile daha şeffaf ve adil bir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır. Yapısı ve işleyişi açısından güven unsurunun ön planda yer aldığı sigorta şirketleri için kurumsal yönetim uygulamaları büyük önem arz etmektedir. İyi bir kurumsal yönetim sonucunda oluşturulan etkili bir yönetim mekanizmasının şirketin başarısını arttırması beklenmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de sigorta sektöründe yer alan şirketlerin kurumsal yönetim yapıları ile şirketlerin başarısı arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığının belirlenmesidir. Çalışmada 2008-2017 yıllarında Borsa İstanbul'da (BİST) Sigorta sektöründeki 7 şirketin 10 dönemlik verileri ile oluşturulan 70 şirket/yıl verisi kullanılmıştır. Şirketlerin finansal performanslarında kurumsal yönetim yapılarının etkisi Panel Veri Tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmada, bağımlı değişken olan finansal performans, literatürde sıklıkla kullanılan öz sermaye karlılık oranı (Return on Equity – ROE) ile ölçülmüştür. Bağımsız değişken olan şirketlerin kurumsal yönetim uygulamaları ise denetim komitesi yapısı ve yönetim kurulu ile ölçülmüştür. Ayrıca finansal performansı etkilemesi muhtemel değişken olması sebebiyle şirket büyüklüğü değişkeni de modele kontrol değişkeni olarak dahil edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Türkiye'de sigorta şirketlerinin finansal başarıları ile kurumsal yönetim yapıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance aims to manage companies in a more transparent and fair manner with a responsible and accountable management. In terms of structure and operation, corporate governance practices are of great importance for insurance companies in which the element of trust is at the forefront. It is expected that a cultivated management mechanism created as a result of good corporate governance will contribute positively to company performance. The aim of this thesis of companies operating in the insurance sector in Turkey is to determine whether there is a relationship betveeen corporate performance and corporate governance structures. In this study, 10 year financial data and 70 company/year data of 7 companies traded in Borsa İstanbul (BIST) between the years 2008-2017 were used. The impact of corporate governance structures on financial performance of companies was analyzed by Panel Data Technique. In the study, the dependent variable financial performance was measured with the Return on Equality (ROE), which is frequently used in the literature. Corporate governance practices of companies with independent variables were measured by the board of directors and audit committee. In addition, the company size variable is also included in the model as a control variable since it is likely to affect the financial performance. In statistical terms the result showed a significant relationship between corporate governane structure and financial performance of insurance companies in Turkey was determined to be found.