Mustafa Müslim ve et-Tefsîrü'l Mevdûî li Süveri'l Kur'âni'l Kerîm adlı eserde konulu tefsirin tanım ve yöntemi
Mustafa Muslim and the definition and method of thematic exegesis (tafsir) in the work named al-Tafsir al-Mawdu'i li Suwar al-Quran al-Kareem
  1. Tez No: 621086
  2. Yazar: RÜMEYSA YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN GÖKKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sûre, Bütünlük, Tasnif, Yöntem, Konulu Tefsir, Mustafa Müslim, İslâmî İlimler, Surah, Unity, Classification, Method, Thematic Tafsir, Mustafa Muslim, Islamic Science
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
XIX. yüzyıldan itibâren tefsir eserleri yeni bir yöntemle Kur'ân'ın konu bütünlüğünü esas alarak yazılmaya başlanmıştır. Konulu tefsir ismini alan bu eserler, Kur'ân'ın kavramsal, tematik ve sûre eksenli şekilde tefsir edilmesidir. Konumuz; Mustafa Müslim'in ve onun koordinatörlüğünde yazılmış Et-Tefsîru'l Mevdûî li-Suveri'l Kur'âni'l Kerîm adlı eserin tanım, tasnif ve yöntem tespitidir. Mustafa Müslim geliştirmiş olduğu yöntemle bir sûreyi ismi, faziletleri, indiği periyod, sûre içi münâsebetler ve pasajların ihtivâ ettiği konular başlıklarını kullanarak sûre eksenli konulu tefsir yapılacağını iddia etmektedir. Bu konuyu işleme amacımız, ilgili başlıkların mantıkî zeminini çözümleyerek sûre eksenli konulu tefsire etkisini ortaya çıkarmaktır. Sûrenin bütünlüğünün bu yöntemle nasıl sağlandığını incelemektir. Çalışmada konulu tefsirin kavramsal ve yöntemsel çerçevesi çizildikten sonra sûre eksenli konulu tefsirin biçimsel planı ve âyetlerin tefsir edilme yöntemi Rahmân Sûresi üzerinden metin analiz yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışmanın neticesinde, sûre konulu şekilde tefsir edilirken bütünlüğün sağlanmasına ve ana konunun tespit edilmesine en çok etkisi olan başlığın münâsebetler olduğu görülmüştür. Eser ortak bir çalışmanın ürünü olduğu için, tefsirin biçimsel planı ve yazım yöntemleri belirli olmasına rağmen sûreyi tefsir eden kişinin yorumlamasına göre yöntemde değişiklikler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After 19. Century, the books of tafsir began to writing with new method that depends on all of holy Quran. These books named thematic tafsir and in that books Quran was commented on cognitive perspective, tematic perspective and perspective of surah. Also, Our topic is studying on Mustafa Müslim and defination, classification and the method of the book et-Tafsirul Mevduî that was read on his coordination. Mustafa Müslim improved method and he assert that new topical tafsir books can be written upon surah with using name of surah, virtue of surah, time of arising of surah, connection between surah's sentences and topic of titles. Our purpose of studying on this matter detect analyzing titles and effect of titles on topic. At the end; we research that how to supply completeness of surah with using this method. Firstly; we studied on topical tafsir's cognitivity and methodology, then, we analyzed topical surah tafsir's style and methodology of tafsir on surah of Rahman with the way of text rewiew. At the end of the study; when the surah is recommended with using topical recommendation, the key is meaning of titles on all sentences and inferring heading from text. This studying is collective because of this reason it can be differences on comment although it's clear of tafsir's spelling rules and stylistic plan.