Enerji nakil hatları kapsamında Türkiye'nin Avrupa güvenliğindeki rolü
Turkey's role in European security under energy pipelines
- Tez No: 621096
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAİL ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Güvenliği, Avrupa Birliği'nin Enerji Güvenliği, Enerji Güvenliği Alanında Faaliyet Gösteren Örgütler, Enerji Güvenlik Stratejileri, Enerji Nakil Hatlarının Güvenliği, Energy Security, Energy Security of European Union, Energy Security Organizations, Strategies of Energy Security, Energy Pipelines' Security
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Enerji güvenliği, uluslararası aktörler için temel politika unsurudur. Enerji kaynakları bakımından zengin olmayan Avrupa/Avrupa Birliği ülkeleri için enerji ve enerji nakil hatlarının güvenliği önemli bir dış politika konusudur. Rusya enerji kaynaklarına bağımlılığı sebebi ile sorunlar yaşayan Avrupa Birliği için alternatif kaynakların ve güzergahların varlığı vazgeçilemeyecek unsurlardır. Avrupa için istikrarlı ve güvenilir bir rota teşkil eden Türkiye, alternatif güzergahlar arasında en önemlisidir. Bu tezin ilk bölümünde öncelikle enerji kaynakları ve genel görünümleri açıklanmıştır. Devamında, ikinci bölümde enerji güvenliğinin anlaşılabilmesi için güvenlik yaklaşımı ile ilgili kısa bir bilgi verilecektir. Avrupa Birliği'nin kuruluş süreci incelendikten sonra Avrupa Birliği'nin ve Türkiye'nin güvenlik yaklaşımları ele alınacaktır. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkiler tarihsel süreç içinde açıklanacaktır. Tezin üçüncü bölümünde; enerji güvenliği, Avrupa Birliği'nin ve Türkiye'nin enerji politikaları ayrıntılı olarak açıklanmış ve küresel güçlerin bu kavramlara yükledikleri anlamlar doğrultusunda geliştirdikleri stratejiler incelenmiştir. Enerji nakil hatları çerçevesinde Avrupa Birliği, Türkiye ilişkileri değerlendirilmiştir. Son olarak, enerji konusundaki krizler ve enerji güvenliği alanında faaliyet gösteren/faaliyetleri bulunan örgütlerin tanıtımı yapılmış, Türkiye'nin konumu incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise enerji nakil hatları kapsamında Türkiye'nin Avrupa güvenliğindeki rolü ve bunun Balkan bölgesine yansıması ele alınmış ve Türkiye'nin yer alığı enerji nakil hatları projeleri açıklanmıştır. Türkiye'nin yaşadığı sorunlara değinildikten sonra tezin sonuç bölümünde enerji nakil hatları kapsamında Türkiye'nin Avrupa güvenliğindeki rolü değerlendirilmiş ve bunun enerji dışı alanlara yansıması doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy security is the main policy element for international actors. The security of energy and energy transfers is an important foreign policy issue for the European / European Union countries, which are not rich in energy resources. The existence of alternative resources and routes are indispensable for the European Union, which has problems due to its dependence on Russian energy resources. which constitutes a stable and reliable route to Europe and Turkey, among the most important alternative routes. In the first part of this thesis, firstly energy sources and their general appearance are explained. Then, in the second part, a short information about the security approach will be given in order to understand the energy security. After examining the European Union's founding process will be discussed by the European Union and Turkey's approach to security. Relations between the European Union and Turkey will be described in the historical process. In the third part of the thesis; energy security, the European Union and Turkey's energy policies of global powers have been examined and explained in detail the strategies they develop in accordance with the meanings attributed to these concepts. European Union within the framework of power transmission lines, Turkey relations are evaluated. Finally, crises in energy and operating in the field of energy security / activities, which had been the introduction of the organization, Turkey's position is examined. In the fourth chapter, the last part of the study on the role of Turkey in Europe and it's reflected in the Balkan context of energy security and Turkey's place nakilhat are discussed scatterbrained energy transmission line projects are described. The final part of the thesis power lines after addresses problems experienced by Turkey within the scope of Turkey's role in European security and evaluated in accordance with the recommendations reflected in its non-energy subjects were presented.