Video destekli sportmenlik eğitiminin, çocukların sportmenlik yönelimleri ve ahlâki karar alma tutumları üzerindeki etkisi
The effect of vi̇deo-assi̇sted sportspersonshi̇p trai̇ni̇ng on the sportspersonshi̇p ori̇entati̇on and moral deci̇si̇on-maki̇ng atti̇tudes of student
  1. Tez No: 621107
  2. Yazar: KADİR BABUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fair Play, Sportspersonship, Attitudes to Moral Decision-Making
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; video destekli sportmenlik eğitiminin, beden eğitimi dersine devam eden öğrencilerin sportmenlik yönelimleri ve ahlâki karar alma tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada, deneysel yöntemlerden klasik deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya Ankara'nın Çankaya ilçesinin Maltepe Ortaokulu'nda 7. sınıfa devam eden 56'sı kız ve 54'ü erkek olmak üzere toplam 110 öğrenci katılmıştır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak ''Altyapı Sporlarında Ahlâki Karar Alma Tutumları Ölçeği'' ve ''Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği'' kullanılmıştır. Veri toplama araçları, çalışmaya katılan tüm öğrencilere ön test olarak uygulanmıştır. Daha sonra deney grubu olarak seçilen öğrencilere, haftada 2 saat olmak üzere 8 hafta boyunca spor ahlâkının farklı konularıyla ilgili videolar izletilmiş ve eğitimler verilmiştir. Video konularıyla ilgili sınıfta tartışma ortamı yaratılmıştır. Böylelikle öğrencilerde konuyla ilgili farkındalık oluşması hedeflenmiştir. Kontrol grubu ise kendi beden eğitimi ders programına devam etmiş ve herhangi bir eğitim almamıştır. Sekiz hafta sonunda hem deney grubuna hem de kontrol grubuna son test uygulanıp elde edilen verilerin çözümlenmesinde bağımsız grup t testi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan ön test sonuçlarına göre test edilen 7 alt boyutun 6'sında deney ve kontrol gruplarının skorları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Böylece grupların benzer yapıda olduğu kabul edilmiştir. Sporda sorumluluklara bağlılık alt boyutu haricindeki diğer 6 alt boyutta deney grubu öğrencilerinin ön ve son test skorları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kontrol grubunun ön ve son testlerine bakıldığında bazı değerleri değişmezken, bazı değerlerindeki farklar anlamlıdır. Sonuç: Sonuç olarak video destekli sportmenlik eğitiminin, öğrencilerin sportmenlik yönelimleri ve ahlâki karar alma tutumları üzerinde olumlu etki ettiği görülmüştür. AnahtarKelimeler: Fair Play, Sportmenlik Eğitimi, Ahlâki Karar Alma Tutumları.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to examine the effect of video-assisted sportspersonship training on the sportspersonship orientation and moral decision-making attitudes of students attending physical education class. Method: In the study, classical experimental method, one of the experimental methods, was used. A total of 110 students (56 females and 54 males) studying at the 7th grade participated to this research. ''Attitudes to Moral Decision-Making in Youth Sport Questionnaire'' 'and ''Multidimensional Sportspersonship Orientation Scale'' were used as data collection tools. They were applied to all students participating to the study as a pre-test. Later, the students who were chosen as the experimental group were watched videos on different topics of sports ethics and were given trainings 2 hours a week for 8 weeks. Discussion were made in the classroom on video topics. In this way, it is aimed to create awareness on the subject. The control group continued their physical education curriculum and did not receive any other education. After eight weeks, a post-test was applied to both the experimental group and the control group and independent group t test was used to analyze the obtained data. Results: According to the pre-test results, no significant difference was found between the scores of the experimental and control groups in 6 of the 7 sub-dimensions tested. Thus, it was accepted that both groups had a similar structure. Apart from respect for the one's full commitment toward sport participation sub-scale, the differences between the pre-test and post-test scores of the experimental group students in 6 sub-dimensions were found statistically significant. When the pre and post tests of the control group are examined, some values do not change, while the differences in some values are significant. Conclusion: As a result of this study, it was observed that video-supported sportspersonship training had a positive effect on students' sporting orientation and moral decision-making attitudes.