Hematopoietik kök hücre nakli yapılan hastaların ve bakım vericilerinin tedavi sürecine ilişkin duygu ve düşüncelerinin belirlenmesi
Determination of the emotions and thoughts of patients who have undergone the hematopoietic stem cell transplantation and of their caregivers about the treatment process
- Tez No: 621120
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hematopoietik kök hücre nakli, Ruh sağlığı, Hasta, Bakım verici, Hematopoietic stem cell transplantation, Mental health, Patient, Caregiver
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma hematopoietik kök hücre nakli yapılmış olan hastaların ve bakım vericilerinin tedavi sürecine ilişkin duygu ve düşüncelerini belirlemek için yapılmıştır. Çalışma, tanımlayıcı ve fenomenolojik (ilişkilendirici) olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Kök Hücre Nakil Ünitesinde yatarak tedavi gören hastalar ve hasta yakınları oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini kemik iliği transplantasyonu gerçekleşmiş, sağlık durumu görüşme sürecine uygun, 18 yaş ve üzerinde olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 10 hasta ve 10 hasta yakını oluşturmuştur. Hastaların nakil işlemini son şans olarak gördükleri, nakil hazırlık sürecinde donör bulunmama endişesi ve yeterli hücre toplanamama endişesi yaşadıkları belirlenmiştir. Nakil infüzyonu esnasında korku ve sevinç yaşadıkları, taburcu olana kadar umutsuzluk ve nüks korkusu yaşadıkları görülmüştür. Bakım vericilerin nakil işlemini kurtuluş olarak gördükleri, hastalarına uygun donör bulunmasına veya kendi hücrelerinden nakil olmasına sevindikleri belirlenmiştir. Nakil infüzyonu sonrası süreçte komplikasyonlar nedeniyle endişe ve pişmanlık yaşadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the feelings and thoughts of hematopoietic stem cell transplant patients and caregivers regarding the treatment process. The study was conducted descriptively and phenomenologically. The population of the study consisted of inpatients and their relatives in Ankara University Faculty of Medicine Cebeci Research and Application Hospital Hematology Department Stem Cell Transplantation Unit. The sample of the study consisted of people who had bone marrow transplantation, people who were in compliance with the health status interview process, and 10 patients and their relatives who agreed to participate in the study. It was determined that patients considered the transplant as the last chance, and that they were worried about not having a donor during the transplant preparation process and that they were not able to collect enough cells. It was observed that they experienced fear and joy during the transplant infusion, and fear of hopelessness and relapse until they were discharged. It was determined that caregivers considered the transplant as salvation, they were happy to find a suitable donor for their patients or to be transplanted from their own cells. It was observed that they experienced anxiety and regret due to complications in the process after transplant infusion.