Gölpınar mesire yeri florası ve etrafındaki köylerin etnobotanik özellikleri
Golpinar pi̇cni̇c location flora and etnobotanic characteristics of villages around
- Tez No: 621127
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Gölpınar, Flora, Şanlıurfa, Etnobotanik, Atatürk Ormanı, Gölpınar, Flora, Şanlıurfa, Etnobotany, Atatürk Forest
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma 2009-2013 yılları arasında, Gölpınar mesire alanı ve çevresinin florası ve etnobotanik özelliklerini tespit etmek üzere yapılmıştır. Araştırma alanı Şanlıurfa il sınırları içerisinde ve Grid sistemine göre C7 karesindedir. Araştırma bölgesinde 50 familyaya bağlı 165 cins ve 226 takson tespit edilmiştir. Alanda 6 takson endemik bitki bulunmaktadır ve endemizm oranı %2.67 dir. Araştırma alanından toplanan 226 taksonun fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı; Iran-Turan elementleri % 29.64, Akdeniz elementleri % 4.86, Doğu Akdeniz elementleri 3.98, Avrupa-Sibirya elementleri % 2.23 ve bölgesi bilinmeyen % 59.29 şeklindedir. Araştırma alanında en fazla taksona sahip familyalar; Fabaceae (31), Asteraceae (22), Brassicaceae (17), Lamiaceae (14 ) dir. Alanda en çok taksona sahip cinsler; Trigonella L. (6), Vicia L. (6), Veronica (5), Trifolium L. (4) dur. Alanda etnobotanik özelliğe sahip 64 takson saptanmıştır. Bu taksonların 29 yem bitkisi, 26 tanesi gıda olarak tüketilmekte, 4 tanesi yakacak bitkisi, 15 tanesi ilaç amaçlı, 3 tanesi çocuklar için oyuncak amacıyla kullanılmaktadır. 6 tanesinin ise farklı kullanım alanları vardır.
Özet (Çeviri)
This investigation was carried out between the years 2009 and 2013 to determine the flora and ethnobotany of Gölpınar picnic site and its surroundings, located in Gölpınar picnic site town of Şanlıurfa. The research area is situated in Şanlıurfa province and within C7 of the grid system. In the region, 50 families, 165 genera, 226 taxa were determined. There are 6 endemic taxa in the area and endemism percentage is %2.67. Plants' distribution rate according to floristic regions are: Irano-Turanian % 29.64, East Mediterranean 3.98, Mediterranean % 4.86, Euro-Siberian % 2.23, and unknowns % 59.29, The families represented by the highest number of taxa in the research area were Fabaceae (31), Asteraceae (22), Brassicaceae (17), Lamiaceae (14). The taxon represented by the highest number of genus Trigonella L. (6), Vicia L. (6), Veronica L. (5), Trifolium L. (4). In the region, 64 taxa have an ethnobotanical pecularities were determined. It is determined that 29 as a fodder plants, 26 of these plants were used as food, 4 for fuel, 15 for medicinal purposes, 3 in children's games and 6 in other to use.