Müzik eğitimi alan görme engelli öğrencilerin flüt eğitiminde karşılaştıkları sorunların incelenmesi
Examination of the problems faced by the blind students who receive music education in flute education
- Tez No: 621126
- Danışmanlar: PROF. NEZİHE ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Görme Engelli, Flüt Eğitimi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki üniversitelerde müzik eğitimi alan görme engelli öğrencilerin görüşleri doğrultusunda flüt eğitiminde karşılaştıkları problemleri saptamak, belirlenen problemlere yönelik farkındalık yaratmak, flüt eğitimini görme engelli öğrenciler için en verimli hale getirmek ve belirlenen problemlere çözüm önerileri bulmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma betimsel temelli nitel bir araştırmadır. Araştırmada Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden iki görme engelli öğrenci, Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden bir görme engelli öğrenci, Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı Çalgı Eğitimi Bölümü'nden bir görme engelli öğrenci, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden bir; toplamda beş öğrenciden flüt eğitimi alan görme engelli öğrencilerin sorunlarını saptamak amacıyla yapılandırılmış görüşme formu ile oluşturulan 4 soruna yönelik sorulara yanıt vermeleri istenmiş; elde edilen veriler analiz edildiğinde öğrencilerin dudak pozisyonunda zorlandıkları, duruş tutuş pozisyonunda zorlandıkları, eserleri kayıttan dinleme yöntemiyle çalıştıkları için ders tempolarının yavaşladığı, Braille nota bilgilerinin yetersiz olduğu, yurtdışı kaynaklarından faydalanamadıkları, Braille nota teknolojilerinden faydalanamadıkları, flüt eğitimi alan görme engelli öğrencilere ders veren öğretmenlerin özel eğitim alanında yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to identify the problems faced in flute education in line with the opinions of visually impaired students in music education in Turkey, to raise awareness of the problems identified, to make flute education most efficient for visually impaired students and to find solutions to the problems identified. The study is a descriptive based qualitative research. 2 students from Gazi University music teaching department, 1 student from Marmara University music teaching department, 1 student from Mimar Sinan University Conservatory Instrument Education Department, 1 student from Gaziosmanpaşa University music teaching department; in total five students were asked to answer 4 questions related to the problems of visually impaired students who are studying flute. When the data were analyzed, it was revealed that the students had difficulties in lip position, flute playing posture and holding position, the tempo of the lessons slows down due to listening from recordings before playing, the students' inadequate knowledge on Brail note system, inefficiency on using the foreign researches and Brail note system technology and lastly it has been revealed that the flute trainers do not have effectual knowledge on studying to visually impaired students. KeyWords: Music Education, Blind, Flute Education