Graphosama lineatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) ve Oncopeltus fasciatus (Dallas) (Heteroptera: Lygaeidae)'un farklı gelişim evrelerindeki total proteinlerin ve esterazların elektroforetil analizi
Electrophoretic analysis of total proteins and esterases in different developme stages of Graphosoma lineatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) and Oncopeltus fasciatus (Dallas) (Heteroptera: Lygaeidae)
  1. Tez No: 149828
  2. Yazar: MURAT GÖLPINAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REYHAN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Graphosoma, Oncopeltus, protein, esterase, development, electrophoresis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Graphosoma lineatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) ve Oncopeltus fasciatus (Dallas) (Heteroptera: Lygaeidae)'UN FARKLI GELİŞİM EVRELERİNDEKİ TOTAL PROTEİNLERİN VE ESTERAZLARIN ELEKTROFORETİK ANALİZİ Murat GÖLPINAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Reyhan ÇOLAK Graphosoma lineatum ve Oncopeltus fasciatus' 'un yumurta-ergin morogenezi boyunca 1-5 günlük yumurta ve 1-5. evre nimflerinin tüm vücut homojenatlannda total protein ve esteraz enzimindeki gelişimsel değişiklikler, total proteinler sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) ile, esteraz enzimi ise Nişasta jel elektroforezi ve Native-PAGE ile incelenmiştir. SDS-PAGE jellerinde G. linea/um'un yumurtalarında 18-20, nimfierinde 19-22 ve erginlerinde 14; O. fasciatus'un yumurtalarında 19-28, nimfierinde 30-31 ve erginlerinde 28 protein fraksiyonu belirlenmiştir. Her iki türde de evreye özgü kalitatif ve kantitatif değişiklikler gözlenmiştir. Nişasta jelleri a-naftil asetat substratı kullanılarak esteraz aktivitesi için boyanmış, anodal ve katodal aktivite zonlan belirlenmiştir. G. lineatum'un yumurtalarında 4 anodal, 1 katodal, 1-5. evre nimfleri ve erginlerinde 6 anodal, 2-3 katodal esteraz bandı belirlenmiştir. O. fasciatus'un yumurtalarında 4-5 anodal, 3 katodal, nimfierinde 5-7 anodal, 3 katodal esteraz bandı belirlenmiştir. Native PAGE ile G. lineatum'un yumurtalarında a-naftil asetat substratı ile 2-4, nimfierinde 3-8 ve erginlerinde 8 esteraz aktivite bantı gözlenirken, O. fasciatus'un yumurtalarında 6-10, nimfierinde 15-17 ve erginlerinde 13 bant gözlenmiştir, p-naftil asetat substratı kullanıldığında ise daha az sayıda enzim aktivite bandı gözlenmiş ve bantların bir çoğunun a-naftil asetatı da kullandığı belirlenmiştir. Her iki türün farklı gelişim evrelerinde esteraz aktivite yoğunluğunda varyasyon gözlenmiştir. 2004, 70 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Graphosoma, Oncopeltus, protein, esteraz, gelişim, elektroforez
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ELECTROPHORETIC ANALYSIS OF TOTAL PROTEINS AND ESTERASES IN DIFFERENT DEVELOPMENT STAGES OF Graphosoma lineatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) and Oncopeltus fasciatus (Dallas) (Heteroptera: Lygaeidae) Murat GÖLPINAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assist. Prof. Dr. Reyhan ÇOLAK Developmental changes in total proteins of 1-5 days eggs and whole body homogenates of 1-5. nymphal stages during egg-adult morphogenesis of Graphosoma lineatum and Oncopeltus fasciatus were studied using sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) and esterase enzymes with starch gel electrophoresis and Native-PAGE. In SDS-polyacrylamide gels, there were 18-20 protein fractions in eggs of G. lineatum, 19-22 in nymphes and 14 in adults, while 19-28 protein fractions in eggs of O. fasciatus, 30-3 1 in nymphes and 28 in adults. Stage-specific qualitative and quantitative changes were observed. Starch gels were stained with a-naphthyl acetate substrate for esterase activity, and anodal and kathodal activity zones were determined. There were 4 anodal, 1 kathodal esterase bands in eggs of G. lineatum, 6 anodal, 2-3 kathodal in nymphes and in adults, while 4-5 anodal, 3 katodal esterase bands in eggs of O. fasciatus, 5-7 anodal, 3 katodal in nymphes. Using a-naphthyl acetate substrate in native gels, 2-4 esterase bands in eggs of G. lineatum were observed, 3-8 in nymphes and 8 in adults, while 6-10 esterase bands in eggs of O. fasciatus, 15-17 in nymphes and 13 in adults. Using P-naphthyl acetate substrate, there were more less esterase activity bands in same mobilities with a-naphthyl esterases. Also both species have variations in esterase activity density in different developmental stages. 2004, 70 pages,