Bir aile sağlığı merkezine kayıtlı olan 18-49 yaş arası evli kadınların genital hijyen davranışları ve sağlık sonuçları
Genital hygiene behaviors and health outcomes for married woman between the ages of 18-49 who are registered to family health care services
  1. Tez No: 621133
  2. Yazar: GİZEM AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜVENÇ, DOÇ. DR. AYŞE KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: genital enfeksiyon, genital hijyen, kadın sağlığı, Genital infection, genital hygiene, women's health
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırma bir aile sağlığı merkezine kayıtlı olan 18-49 yaş arasındaki evli kadınların genital hijyen davranışları ve sağlık sonuçlarını belirlenmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Ağustos-Kasım 2019 tarihleri arasında İzmir ili Tire İlçesinde 3 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı olan, araştırmaya katılma kriterlerini taşıyan ve katılmayı kabul eden 250 kadın oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan kadınların sosyo-demografik özelliklerine yönelik bilgileri içeren“Kişisel Veri Toplama Formu”ve“Genital Hijyen Davranışları Envanteri”ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS.24 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan kadınların %38'inin 40 yaş üstü, %30,8'inin üniversite mezunu, %63,2'sinin çalıştığı ve %52,4'ünün gelir durumunun gelir gidere eşit olduğu saptanmıştır. Kadınların %53,6'sının pamuklu iç çamaşırı kullandığı, %58,8'inin adet döneminde günde üç kez ped değiştirdiği, %45,6'sının günlük ped kullandığı, %32,8'inin genital bölge temizliğini önden arkaya birden fazla tekrarlayarak temizlediği, %73,2'sinin vajinal duş yaptığı, %43,6'sının son bir yılda anormal akıntı problemi yaşadığı ve 104 kadının (%41,6) anormal akıntı durumunda kendi kendine tedavi etmeye çalıştığı saptanmıştır. Kadınların anormal vajinal akıntı yaşama durumlarında sağlık personeline danışmadan kendi kendilerine uyguladıkları yöntemler; çeşitli bitkiler kaynatılarak içilmesi (%6), genital bölgeye kremler sürülmesi (%28,8), benzer sorunu yaşayanlardan öğrenilen ilaçların kullanılması (%9,6) ve leğene/küvete su doldurup oturulması (%14,8) şeklindedir. Kadınlarda vajinal duş yapmayanların, anormal akıntı durumunda hemen doktora başvuranların GHDE puanı istatistiksel anlamda daha yüksek bulunmuştur (p>0,05). Sonuç: Kadınların olumsuz hijyen davranışlarının bulunduğu, anormal akıntı durumunda doktora hemen başvuran kadınların az sayıda olduğu ve anormal akıntı problemi yaşadıklarında kendi kendine tedavi yöntemi uygulamaya çalıştıkları sonucuna varılmıştır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hemşire ve ebelerin, kadınların olumsuz genital hijyen davranışlarını sorgulaması ve 'genital hijyen davranışları' konusunda hizmet içi eğitimler düzenlemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research is prepared so as to determine genital hygiene behaviors and health outcomes for married woman between the ages of 18-49 who are registered to family health care services. Material and Method: The research is done between August-November 2019 by meeting the criteria for participation and volunteer 250 women who are registered to family health center No: 3 in Izmir/Tire. The data were obtained from“Personal Data Collection Form”and“Genital Hygiene Behavior Inventory”containing information about the socio-demographic characteristics prepared by the researcher. The data obtained were evaluated by using SPSS.24 package program. Results: The woman who are investigated in research are %38 over 40, %30,8 graduated from university, %63,2 working and %52,4 equal in income and expense. It was determined that %53, 6 of women using cotton underwear, %58.8 woman changing their pads three times a day during menstrual period, %45,6 of woman using daily pad, 32,8% of woman cleaning the genital area front to back by repeating more than once, %73,2 of woman taking a vaginal shower, %43.6 of woman experienced abnormal discharge problems in the past year and 104 woman (%41,6) woman trying self-medication in the case of abnormal discharge problems. When woman encounter with abnormal vaginal discharge, There are methods which are women apply to themselves without consulting their health personnel; drinking different kinds of plants by boiling it (%6), applying cream to the genital area (%28,8), using drugs that is learned from others who have the same health problem and filling the bowl/tub with water (%14,8). GHDE score was found statistically higher for some woman who not doing vaginal douching, consulting a doctor immediately in the case of abnormal discharge (p>0,05). Conclusion: It was concluded that women have negative hygiene behaviors, a small number of women consulting to the doctor immediately in the case of abnormal discharge, and try to self-medication in the case of abnormal discharge problems. Nurses and midwives working in primary health care, questioning the negative genital hygiene behaviors of woman and also it is recommended to organize trainings on genital hygiene behaviors.