Bilim merkezlerindeki fizik temalı sergilerin fizik öğretim programını destekleme durumu
Status of supporting the physics course curriculum of physical themed exhibitions in science centers
  1. Tez No: 621134
  2. Yazar: SAADET TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Fizik Öğretim Programı, Bilim Merkezi, Curriculum, Physics Curriculum, Science Center
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Eğitim ortamlarımız tasarlanırken okul dışı öğrenme ortamlarının da plana dâhil olması gerekmektedir. Bu alanların okul öğrenmeleri ile birleştirilip bir bütün haline getirilmesi büyük bir ihtiyaçtır. Bu durumun akademik başarıyı da etkilemesi beklenmektedir. Bu etkinin ortaya çıkması için okul programlarına uygun bilim merkezi ziyaretleri ve etkinlik programları hazırlanması gerekmektedir. Küçük yaşta teknoloji ile tanışan bireylerin kitap, kütüphane gibi kaynakların ötesinde internet çağının getirdiği kolaylıklarla bilgiye ulaşma yollarında en kolay yolu tercih etmektedirler. Hal böyle iken yalnızca dört duvar arasında kitap, defter ile eğitim verilmesi yetersiz olacaktır. Bu durumda görerek, dokunarak, yaparak, yaşayarak öğrenme için okul dışı öğrenme ortamları bu ihtiyaçları karşılaması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı örneklemdeki bilim merkezinin öğretim programındaki kazanımlar ile ne kadar örtüştüğünü araştırmaktır. Araştırmaya öncelikle literatür taraması yapılarak başlanılmıştır. Tarama sonrasında Konya Bilim Merkezi'nde bulunan tematik 5 serginin etkinliklerine erişim sağlanmıştır. Veri araçları ile toplanan bilgiler saha notları olarak derlenmiştir. Saha notları ise geliştirilen akış diyagramına göre tablolaştırılarak analiz edilmiştir. Bu analizin çözümlenmesi sonucunda anahtar kavramlar elde edilmiş, elde edilen anahtar kavramlar ile Millî Eğitim Bakanlığı'nın 2018 ortaöğretim fizik dersi öğretim programı taranmış ve benzer olan anahtar kavramlara eşleşme durumuna bakılmıştır. Programla eşleşen anahtar kavramlara karşılık gelen kazanımlara ve bu kazanımlara karşılık gelen konulara ulaşılmıştır. Analiz tablosu; bilim merkezindeki fizik temalı sergilerin, Millî Eğitim Bakanlığı'nın 2018 ortaöğretim fizik dersi öğretim programındaki sınıf seviyelerine göre ayrılmış kazanımlar ve konular ile örtüşme durumunun tablolaştırıp, görselleştirilmesini sağlamıştır. Sonuçlara bakıldığında“TAG, Yeni Ufuklar, Evrenimiz, Dünyamız”galerilerinde toplam 109 etkinlik analiz edilmiş, 91 etkinliğin fizik kazanımları ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bilimin Sultanları Galerisinde 11 etkinlik alanı içinden 8 etkinlik alanı fizik kazanımları ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bilim merkezinde bulunan etkinlikler yüksek oranda fizik ile ilişkili iken kazanım oranına bakıldığında düşük bir ilişki tespit edilmiştir. Teknoloji, enerji, nanobilim ile ilgili kavramların kazanımlarının tekrar ettiği belirtilmiştir. Bilim merkezleri teknolojinin yuvası olarak bilindiğine göre fizik ile teknolojinin birbirinden ayrılamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
While designing our educational environments, out-of-school learning environments should also be included in the plan. It is a great need to combine these areas with school learning and integrate them. This is expected to affect academic success. In order for this effect to occur, visits to science centers and activity programs that are suitable for school programs should be prepared. Beyond resources such as books and libraries, individuals who meet technology at a young age prefer the easiest way to access information with the conveniences brought by the internet age. While this is the case, it will be insufficient to provide education with books and notebooks between only four walls. In this case, out-of-school learning environments must meet these needs for learning by seeing, touching, doing, living. The aim of this study is to investigate how much the science center in the sample coincides with the achievements in the curriculum. The research was started by making a literature review first. After the screening, access to the activities of 5 thematic exhibitions in Konya Science Center was provided. It was determined that 8 activity areas out of 11 activity areas in the Sultans of Science Gallery are related to physics acquisitions. While the activities in the science center are highly related to physics, a low relation was found when the acquisition rate was analyzed. It is stated that the acquisitions of concepts related to technology, energy and nanoscience are repeated. Since science centers are known as the home of technology, it is concluded that physics and technology cannot be separated. The information collected with data tools were compiled as field notes. The field notes were tabulated and analyzed according to the flow chart developed. As a result of the analysis of this analysis, key concepts were obtained, the key concepts obtained and the 2018 secondary education physics curriculum of the Ministry of National Education were scanned and matched to the similar key concepts. The achievements corresponding to the key concepts matching the program and the topics corresponding to these achievements were reached. Analysis table; He ensured that the physics-themed exhibitions at the science center were tabulated and visualized with the achievements and subjects separated by the class levels in the 2018 secondary education physics curriculum of the Ministry of National Education. Considering the results, a total of 109 activities were analyzed in the galleries of“TAG, New Horizons, Our Universe, Our World”and 91 activities were found to be related to their physic achievements.